admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2021%252F10%252Fypnos

Μην πατάτε το snooze στο ξυπνητήρι, γιατί κάνει κακό στον ύπνο και στην υγεία σας

Πολλές οι επιστημονικές έρευνες που προσπαθούν να αναδείξουν με μεγαλύτερη σαφήνεια γιατί είναι ωφέλιμος ο ύπνος και γιατί κάνει καλό στην υγεία.

Κάθε επιπλέον λεπτό ύπνου είναι ωφέλιμο, με τους ειδικούς, ωστόσο, να τονίζουν ότι τα πολύ σύντομα διαστήματα ύπνου μετά το χτύπημα του ξυπνητηριού και το snooze (αναβολή) που πατάμε μέχρι να καταφέρουμε να ξυπνήσουμε δεν είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος για να αυξήσουμε τα αποθέματα της ενέργειάς μας.

Γιατί; Διαβάστε παρακάτω!

1. Δεν ξεκουραζόμαστε περισσότερο

Ο ύπνος, όπως έχουμε πει, αποτελείται από τέσσερα στάδια, με τα πρώτα δύο να αφορούν στον ελαφρύ ύπνο, το τρίτο να περιλαμβάνει τον καλό, βαθύ ύπνο και το στάδιο REM να είναι αυτό των ονείρων. Κάθε στάδιο του ύπνου είναι σημαντικό, αλλά το τρίτο και το REM είναι εκείνα που αποκαθιστούν καλύτερα τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Ένας ολοκληρωμένος κύκλος ύπνου χρειάζεται τουλάχιστον 90 λεπτά.

Όπως καταλαβαίνετε, στα επιπλέον λεπτά της αναβολής του ξυπνητηριού, πιθανότατα δεν θακαταφέρετε να φτάσετε στο στάδιο 3 και να απολαύσετε ένα ξεκούραστο ύπνο.
Έτσι, με το κουμπί της αναβολής δεν κερδίζουμε κάτι ουσιαστικό. Ούτε ξεκουραζόμαστε, ούτε απολαμβάνουμε ένα ελεύθερο και χαλαρό πρωινό. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ξυπνητήρι σε μια ρεαλιστική ώρα και να δημιουργήσουμε μια ενεργητική πρωινή ρουτίνα, παρά να πείθουμε τον εαυτό μας ότι μερικά παραπάνω λεπτά στο κρεβάτι είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

2. Γινόμαστε πιο αδρανείς

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι το κουμπί της αναβολής σίγουρα δε μας κάνει πιο ξεκούραστους, μήπως να αναρωτηθούμε αν τελικά μας κουράζει; Δυστυχώς, η απάντηση των ειδικών είναι θετική. «Όχι μόνο δεν λαμβάνουμε επιπλέον ξεκούραση, αλλά δημιουργούμε το υπόβαθρο για περισσότερη γκρίνια κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παρόλο που δεν έχουν γίνει έρευνες συγκεκριμένα για το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι, μελέτες για τον διαταραγμένο ύπνο έχουν αναδείξει σημαντικά επιχειρήματα υπέρ της διακοπής της χρήσης του. Σε μία μελέτη  οι συμμετέχοντες που επαναλαμβανόμενα ξυπνούσαν τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά κοιμούνταν συνολικά οκτώ ώρες, ανέφεραν παρόμοια επίπεδα κούρασης με εκείνους που είχαν κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες.

Φαινεται λοιπόν ότι όταν ξυπνάμε από τον ήχο της αφύπνισης, κοιμόμαστε ξανά για λίγο κι έπειτα ξαναχτυπά το ξυπνητήρι, το πιθανότερο είναι να αυξάνεται η κούρασή μας.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα έπρεπε να μας ανησυχεί στη χρήση της αναβολής αφύπνισης, είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αδράνεια ύπνου». Πρόκειται για το αίσθημα αυξημένης υπνηλίας, μειωμένης εγρήγορσης και άλλων σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων που βιώνουμε μετά το ξύπνημα, τα οποίο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα υλοποίησης απλών εργασιών. Παρόλο που η αδράνεια ύπνου σταδιακά υποχωρεί συνήθως εντός μίας ώρας, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια του λάθος κύκλου ύπνου (κυρίως τα στάδια 3 και REM) μπορεί να την κάνει να διαρκέσει έως και τέσσερις ώρες!

Σταματάμε λοιπόν να πατάμε το snooze καθημερινά, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη υγιεινή του ύπνου μας. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που μάλλον έχουμε πολλοί από εμάς είναι ότι δεν κοιμόμαστε επαρκώς ή/και ποιοτικά, γι΄αυτό και δεν ξυπνάμε ξεκούραστοι.

132588440 3609084949186231 932356576915154148 1231

Γιώτα Ροζάνα Blogger

Είμαι η Γιώτα Ροζάνα και είμαι…όσο νιώθω. Λατρεύω την κόρη μου, τη σοκολάτα και το μπαλέτο. Εδώ θα σας παρουσιάζω τις ιστορίες μου χρησιμοποιώντας τρία υλικά: Εμπειρίες, Συναισθήματα και Αλήθειες!

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue