Skip to main content
glasses opening book library cafe 13 3f9bb676

Οι εκδόσεις Κάκτος σας προτείνουν 5 νέα βιβλία!

Το διάβασμα είναι μια συνήθεια που καλυτερεύει τη ζωή μας. Αν και πιστεύεται ότι είναι θέμα κουλτούρας και όχι τόσο trend, εμείς σας προτρέπουμε να εντάξετε το διάβασμα στην καθημερινότητά σας.

Σας προτείνουμε λοιπόν νέα βιβλία από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ για να επιλέξετε αυτά που θα σας συντροφεύσουν αυτή την περίοδο.

“Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”, Γιώργος Γεννηματάς Πρέσβης Ε.Τ.

gennhmatas istoria cover

Υπό το πρίσμα προσωπικών εμπειριών, ο συγγραφέας φωτίζει διπλωματικά παρασκήνια και καταγράφει γεγονότα που επηρέασαν εθνικές και διεθνείς εξελίξεις. Υπό ανεκδοτολογική μορφή, αναφέρεται σε χαρακτηριστικά απρόοπτα της διπλωματικής ζωής, αναπόσπαστα συνδεδεμένα με πρόσωπα-πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής. Καταγράφει τα κρίσιμα γεγονότα του 1974, τη θυμοσοφία του James Callaghan, τον ιστορικό ρόλο του Μikhail Gorbatchev, την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Yeltsin.

Με αφηγηματικές μετακινήσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και γεγονότα, περιγράφει, μεταξύ πολλών άλλων, τις διαψευσθείσες προβλέψεις του François Mitterrand, τις σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με ηγέτες της εποχής του, την παροιμιώδη αταραξία της Margaret Thatcher, ενώ δεν παραλείπει να καυτηριάσει την ιταμή συμπεριφορά ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων και τις απόπειρες διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας εις βάρος της χώρας μας.

Άγνωστες πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας συμπλέκονται με την πολιτική και τη διπλωματία, απομυθοποιώντας, πολλές φορές, πρόσωπα και καταστάσεις.

“Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις”, Μαρίνα Παπαγεωργίου

papagewrgiou tea cover

Η Θάλεια είναι γέννημα θρέμμα της οδού Μ. Δεν μετακινείται, παρά μόνο για να πάει στο γραφείο του Βρασίδα Γκέκα και του Τέρη Χαμηλοθώρη, όπου εργάζεται. Η Θάλεια ζει με την αδελφή της, την Ερατώ. Οι γείτονες τις ονομάζουν «Μούσες της διπλανής πόρτας». Οι γείτονες που γελούν, τσακώνονται, χορεύουν, θορυβούν. Ο μισός τρίτος όροφος δεν έχει ησυχία. Ωστόσο, η Θάλεια κι η Ερατώ ζουν «στη σκοτεινή πλευρά του ορόφου». Κι ας μην ζει πια εκεί ο κύριος Κ…

Ένα απόσπασμα:

Η προσσελήνωση έγινε στο σαλόνι. Κάποιοι λένε πως δεν έγινε ποτέ και πως είναι ψέμα. Όμως, έγινε∙ και μάρτυρες υπάρχουν γι’ αυτό πολλοί. Όχι όλοι πια, αλλά έχουν μείνει αρκετοί που το θυμούνται και, σίγουρα, η Πηνελόπη κι εγώ. Τα γεγονότα ήταν τα εξής και μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας: «Η προσσελήνωση έγινε στον τρίτο και η προσγείωση στο ισόγειο. Υπογραφή: Θάλεια – Πηνελόπη».

Τι ήταν τελικά η προσσελήνωση;

Για τον στρατηγό, το φεγγάρι ήταν το πιο λαμπρό αστέρι. Για τη γυναίκα του, ήταν πέτρες και χώμα – και ζωή δεν είχε. Για τον Γιώργο και τη Γεωργία, ήταν το ξεκίνημα του νέου σπιτικού τους. Για τα παιδιά, ήταν μια ξαφνική γιορτή τον Ιούλιο. Για την Ερατώ, ήταν μια βασανιστική βραδιά ανάμεσα σε ανθρώπους. Για μένα, το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν πολύ μακριά για να με αφορά. Η προσσελήνωση στο σαλόνι, όμως, μου έμεινε αξέχαστη. Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμουν σ’ ένα σπίτι γεμάτο ζωή!

 

“5 πράγματα που μετανιώνουμε πριν πεθάνουμε – ΑΛΛΑΞΕ ΣΚΕΨΗ, ΑΛΛΑΞΕ ΖΩΗ”, Bronnie Ware

regrets ware cover

Μετά από πολλά χρόνια εργασίας που δεν τη γέμιζε, η Μπρόνι Γουέαρ άρχισε να ψάχνει ένα επάγγελμα με νόημα. Αν και δεν είχε τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία, αποφάσισε να εργαστεί στην παρηγορητική φροντίδα ασθενών. Όσο ασχολιόταν με τις ανάγκες των ετοιμοθάνατων, η ζωή της Μπρόνι άλλαξε. Αργότερα, έγραψε ένα blog post για τα πιο συνήθη πράγματα που μετάνιωναν οι ασθενείς τους οποίους είχε φροντίσει.

Το post, το οποίο είχε τον τίτλο «Τα 5 σημαντικότερα πράγματα που μετανιώνει κανείς πριν πεθάνει», απέκτησε τέτοια δυναμική, ώστε το διάβασαν πάνω από τρία εκατομμύρια αναγνώστες απ’ όλο τον κόσμο μέσα σε έναν χρόνο. Κατόπιν αιτήματος πολλών αναγνωστών του blog της, η Μπρόνι αποφάσισε να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία στο βιβλίο που κρατάς.

Η Μπρόνι ζει μια έντονη ζωή. Εφαρμόζοντας τα διδάγματα όσων βρίσκονταν κοντά στον θάνατο, ανέπτυξε μια αντίληψη για το πώς μπορεί να πεθάνει κανείς έχοντας γαλήνη στην ψυχή του. Σε μια από καρδιάς εξομολόγηση, η Μπρόνι εκφράζει τη σημασία των επιλογών που μετανιώνει κανείς. Εξηγεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά αυτά τα θέματα τώρα, όσο έχουμε ακόμα καιρό.

Το 5 πράγματα που μετανιώνουμε πριν πεθάνουμε – Άλλαξε σκέψη, άλλαξε ζωή δίνει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Τα απολαυστικά απομνημονεύματα της Μπρόνι Γουέαρ συνιστούν ένα θαρραλέο βιβλίο, που σκοπεύει να σου αλλάξει τη ζωή και να σε εμπνεύσει ώστε να ζήσεις τη ζωή την οποία στην πραγματικότητα είσαι προορισμένος να ζήσεις, εδώ και τώρα.

“100 συμβουλές αυτοεξέλιξης, 100 μαθήματα αυτογνωσίας”, Ελένη Σολταρίδου

soltaridou 100 cover

Αν ήθελες να δώσεις μία συμβουλή στον καλύτερό σου φίλο, ποια θα ήταν αυτή; Κι αν σου έλεγε κάποιος ότι ο καλύτερός μας φίλος είναι ο εαυτός μας, τι θα έλεγες;

Συχνά δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές στους άλλους, ζούμε όμως με τον φόβο της αλλαγής, με τον φόβο του καλύτερού μας εαυτού… Μη φοβηθείς να διαβάσεις αυτό το βιβλίο και να αναγνωρίσεις το αυτοσαμποτάζ που κάνεις και τις τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου… Και ξέρεις για ποιον λόγο;
Γιατί όλα τα ωραία κάποτε αρχίζουν… Ανακάλυψε την ομορφιά μέσα σου και γίνε ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου…

Οι νέοι διαβάζουν αρχαίους

Screenshot 20221015 092147 1

Αυτόν τον μήνα, το παρελθόν συναντά το μέλλον με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Στις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στους νεότερους, ηλικιακά, αναγνώστες της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Αυτόν τον μήνα, “παραδίδουμε” τα social media των Εκδόσεων σε μια ομάδα νέων αναγνωστών, που ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν σ’ ένα αναγνωστικό ταξίδι στην αρχαία ελληνική γραμματεία μέσα από τα δικά τους μάτια.

Σας προσκαλούμε να διαβάσουμε μαζί τους, να ανακαλύψουμε πώς η αρχαία ελληνική γραμματεία εμπνέει την σύγχρονη pop κουλτούρα και να μοιραστούμε γνώση για επιλεγμένους συγγραφείς και το έργο τους: Ευριπίδης, Ξενοφών Εφέσιος, Πλάτων, Θεόκριτος, Πλούταρχος και Λουκιανός.

Οι φίλοι των Εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ μπορούν να κερδίσουν περίπου 100 αντίτυπα βιβλίων από τις 6 θεματικές που ξεδιπλώνονται σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

Ακολουθήστε τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ στο Instagram, το Facebook ή το TikTok για να συμμετέχετε κι εσείς στο project!

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RELATED