Πλήθος Κόσμου Στην Παρουσίαση Του Τρίτου Βιβλίου Της Σοφίας Τσίπα

Σε μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα πλήθος κόσμου από τον καλλιτεχνικό , δημοσιογραφικό και επιστημονικό χώρο έδωσε το παρόν στην παρουσίαση της τρίτης ποιητικής συλλογής της Σοφίας Τσίπα «Αβαρίες» στην αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Ομιλητές της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφοςΈλλη Στάη, η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου ΠανεπιστημίουΦωτεινή Τσαλίκογλου και η συνθέτριαΕυανθία Ρεμπούτσικα. Ποιήματά της διάβασε μοναδικά ο ηθοποιόςσκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη. 

Φώτης Παπαθανασίου, Έλλη Στάη, Σοφία Τσίπα, Γιώργος Κιμούλης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Φωτεινή Τσαλίκογλου

Σε μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα πλήθος κόσμου από τον καλλιτεχνικό , δημοσιογραφικό και επιστημονικό χώρο έδωσε το παρόν στην παρουσίαση της τρίτης ποιητικής συλλογής της Σοφίας Τσίπα «Αβαρίες» στην αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Ομιλητές της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογλου και η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ποιήματά της διάβασε μοναδικά ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Σοφία Τσίπα, Ευανθία Ρεμπούτσικα

Για την Ευανθία Ρεμπούτσικα «οι “Αβαρίες” είναι η ίδια η ζωή μέσα απο τα μάτια της κρίσης». Όπως ειπε, «μέσα από το βιβλίο αποκαλύπτεται το μεγαλείο της ψυχής, οι ικανότητες έκφρασης και η μεγάλη ωριμότητα της Σοφίας, η οποία γράφει σαν να έχει ζήσει πολλές ζωές και τολμά με έναν αντισυμβατικό τρόπο να μιλήσει για όλα.»
Στην παρέμβασή της η Φωτεινή Τσαλίκογλου ανέφερε οτι « τα ποιήματα της Σοφίας χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά και σε κάνουν να νιώθεις και να στοχάζεσαι… Περιέχουν όλες τις αρετές- βασικά υλικά του ποιητικού λόγου : λιτότητα, ακρίβεια, ρυθμό, μουσικότητα, συναίσθημα και στοχασμό». Έδωσε μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι « οι “Αβαρίες” είναι μια ανυπακοή στη λήθη, σε αυτό που δεν μπορείς να περισώσεις… .» Και κατέληξε λέγοντας : «Ευχαριστούμε τη Σοφία που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε με όλες τις αισθήσεις μας ζωντανοί!»

Στην τρίτη ποιητική συλλογή της «Αβαρίες», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Momentum, η Σοφία Τσίπα, ακολουθώντας και πάλι τη φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου, μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης με ιδέες και στίχους, παλεύοντας με τους φθόγγους και τα συναισθήματα, βρίσκει τη σωστή σειρά να τοποθετήσει τις λέξεις στο χαρτί και να μιλήσει με αντισυμβατικό τρόπο, για όλα όσα θάβουμε μέσα μας κι ύστερα από λίγο καιρό επιστέφουν. Εσωτερικές και κοινωνικές συγκρούσεις, λάθη και σωστά, το δίκαιο αλλά και το άδικο της ζωής μας περνούν μέσα από την μελάνη της Σοφίας Τσίπα άλλοτε με άκρατο λυρισμό και άλλοτε ωμά, σκληρά, δηκτικά. Ο έρωτας ως παρουσία αλλά και ως απώλεια, ο θάνατος, η μοναξιά αλλά και το παρήγορο «μαζί», οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες στις οποίες όλοι είμαστε δεμένοι, οι αβαρίες της ζωής μας…
Μα πρώτα και πάνω από όλα, στους στίχους της ζουν οι άνθρωποι: Η ανθρώπινη συνθήκη ως μέτρο των πάντων.

Ελένη Κοκκίδου

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue