Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F04%2Fimages easyblog images 927 eade650eabdc5f976e535757dcf24ac5 XL

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συχνότερα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνω εάν πάσχω από το σύνδρομο

author likewoman

17 Απρ 2017

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει τον κύκλο, την εμφάνιση, το μεταβολισμό και τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Το ποσοστό των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι αρκετά υψηλό, περίπου 20%. Πολύ συχνά, εντοπίζεται κληρονομικότητα, δηλαδή αν έχει η μητέρα, ενδεχομένως να έχει και η κόρη. Τα συμπτώματα και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Τα συχνότερα συμπτώματα

Συνήθως στο ιστορικό αυτών των ασθενών αναφέρεται ο ακανόνιστος και απρόβλεπτος κύκλος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται με έντονη αιμορραγία. Πολύ συχνά παρατηρείται αραιομηνόρροια, δηλαδή μεσολαβούν πολλές μέρες από τη μία περίοδο στην επόμενη, πάνω από 40-50 ημέρες, μπορεί και 2-3 μήνες. Οι ασθενείς είναι συχνά υπέρβαρες με παραπάνω τριχοφυΐα (στο σώμα και στο πρόσωπο) εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ανδρογόνων. Κάποιες ασθενείς όμως μπορεί να μην έχουν τα παραπάνω συμπτώματα. Οι πολυκυστικές ωοθήκες τέλος είναι ίσως η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις νεαρές γυναίκες, κυρίως γιατί δε γίνεται σωστά η ωορρηξία.

Τι πρέπει να κάνω;

 

Διάγνωση

 

Το πρώτο βήμα είναι φυσικά η διάγνωση. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν εύκολα να διαγνωστούν με υπερηχογράφημα και με προσδιορισμό συγκεκριμένων ορμονών στην αρχή του κύκλου. Στο υπερηχογράφημα, φαίνεται ότι και οι δύο ωοθήκες είναι διογκωμένες και ότι υπάρχουν πολλές μικρές κύστες που συνήθως εντοπίζονται στην περιφέρεια της ωοθήκης.

Όσον αφορά στο ορμονικό προφίλ, συνήθως ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (DHEA-S) και LH. Η FSH είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η αναλογία των ορμονών FSH και LH είναι χαρακτηριστική για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πολλές ασθενείς με το Σύνδρομο έχουν επίσης υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, γιατί εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Θεραπεία


Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι ότι οι περισσότεροι γιατροί προσπαθούν να θεραπεύσουν ένα σύμπτωμα, π.χ. την ακμή, το λιπαρό δέρμα, την ανωορρηξία κ.λ.π., και όχι την ίδια την ασθένεια.

 

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα κάθε γυναίκας και τον πρωτεύοντα στόχο στη δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής της, π.χ. θεραπεία ακμής ή υπερβολικής τριχοφυΐας, θεραπεία υπογονιμότητας, αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας λόγω του συνδρόμου. Απαιτείται λοιπόν εξατομικευμένη προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας.

Σήμερα, υπάρχει τρόπος θεραπείας για τις πολυκυστικές ωοθήκες, με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, η θεραπεία εστιάζεται στην πρόκληση ωορρηξίας προκειμένου να μπορέσει η γυναίκα να συλλάβει.

Για πολλές ασθενείς, η απώλεια βάρους και η άσκηση είναι από μόνη της μια αποτελεσματική θεραπεία. Σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (αντι-διαβητικά φάρμακα) και αυτό βοηθάει να αποκατασταθεί η ορμονική ισορροπία και να βελτιωθεί η ωορρηξία τους. ​Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση για καυτηριασμό των ωοθηκών, δηλαδή αφαιρείται ο ιστός των ωοθηκών που έχει υποστεί αλλοιώσεις με στόχο να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών και να προκληθεί ωορρηξία.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών και τη διερεύνηση της υπογονιμότητας από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα.

RECENT

RELATED