Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F05%2Fpos na epileksete endoepikoinonia morou scaled

Πως να επίλεξετε την κατάλληλη ενδοεπικοινωνία για το μωρό σας

author likewoman

3 Μάι 2023

Η συσκευή ενδοεπικοινωνίας σας δίνει τη δυνατότητα να ακούτε ή να βλέπετε το μωρό σας ενώ βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Στην ουσία σας επιτρέπει να το ακούτε όποτε ξυπνάει ή κλαίει, με άλλα λόγια να το παρακολουθείτε όταν δεν είστε εκεί μαζί του. Κάθε συσκευή αποτελείται από τη μονάδα μωρού που παραμένει σταθερή και τη μονάδα γονέα που είναι φορητή. Ειδικά οι πιο ανήσυχοι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας.

Υπάρχει πληθώρα από ποιοτικές και ασφαλείς ενδοεπικοινωνίες μωρού στην ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά, εάν δεν ξέρετε με ποια κριτήρια να επιλέξετε την κατάλληλη για τις ανάγκες σας ή αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν τη χρειάζεστε γενικότερα, τα παρακάτω ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να πάρετε την πιο σωστή απόφαση.

Προτιμάτε ενδοεπικοινωνία ψηφιακού ή αναλογικού τύπου;

Ενώ οι συσκευές αναλογικού τύπου είναι πιο οικονομικές, συχνά φέρνουν τους γονείς αντιμέτωπους με παρεμβολές. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με κάποιο ασύρματο τηλέφωνο, είτε με κάποια άλλη συσκευή. Οι παρεμβολές μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ήχου ή ακόμα χειρότερα μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή ξένοι.

Οι ψηφιακές συσκευές, αν και πιο τσιμπημένες στην τιμή, έχουν σήμα μεγαλύτερης εμβέλειας και σαφώς λιγότερες παρεμβολές. Δεν είναι λίγες οι ανησυχίες για την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις ψηφιακές οθόνες, γι’ αυτό υπάρχει σύσταση να τοποθετείται η μονάδα μωρού σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κεφάλι του μωρού σας.

Θέλετε ενδοεπικοινωνία με ήχο ή και με οθόνη;

Πριν από μερικά χρόνια, η μόνη επιλογή συσκευής ενδοεπικοινωνίας μωρού ήταν εκείνη με ήχο. Τα μοντέλα με οθόνη όμως ολοένα πληθαίνουν με πολλούς γονείς να τα προτιμούν. Οι συσκευές με οθόνη χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες βιντεοκάμερες για να μεταδίδουν την εικόνα σε έναν δέκτη με οθόνη LCD, συνήθως μέσω wifi.

Στην περίπτωση που επιλέξετε ενδοεπικοινωνία με οθόνη, φροντίστε να έχετε κωδικοποιημένο σήμα, ώστε να έχετε απόλυτο απόρρητο. Χρησιμοποιήστε έναν κωδικό πρόσβασης που δε μπορεί κάποιος να μαντέψει. Η χρήση ενός κωδικού με οκτώ  τουλάχιστον χαρακτήρες που συνδυάζουν γράμματα, αριθμούς και άλλους χαρακτήρες συνιστάται ανεπιφύλακτα. Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό που έχετε για το wifi του σπιτιού σας.

Θέλετε να σας ειδοποιεί για κλάμα ή κίνηση (ή και τα δύο);

Εκτός από τον ήχο του κλάματος του μωρού, κάποιες συσκευές παρέχουν τη δυνατότητα ειδοποίησης για κάποια μεταβολή στην κίνησή του. Συνήθως ηχεί κάποιος συναγερμός αν το μηχάνημα “αντιληφθεί” πως το μωρό δεν έχει κουνηθεί για 20 δευτερόλεπτα.

Ο αισθητήρας τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι του μωρού, κάτω από το στρώμα της κούνιας ή πάνω στην κοιλιά του. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται πραγματικά μια τέτοια συσκευή, και αν πράγματι συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, μια συσκευή δε μπορεί να προσφέρει τον απαραίτητο έλεγχο έτσι κι αλλιώς.

Εκτός από ήχο ειδοποίησης στη μονάδα γονέα, πολλές συσκευές διαθέτουν δόνηση ή και φωτάκι, ενώ συχνά ειδοποιούν ακόμα και στην περίπτωση που τελειώνει η μπαταρία.

Τέλος, θα βρείτε πληθώρα συσκευών που ειδοποιούν τους γονείς όταν η θερμοκρασία στο βρεφικό υπνοδωμάτιο μεταβάλλεται αρκετά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ενώ στις περισσότερες σύγχρονες συσκευές ενδοεπικοινωνίας αναγράφεται η θερμοκρασία στο βρεφικό υπνοδωμάτιο, ορισμένες από αυτές ενημερώνουν τους γονείς και για το ποσοστό υγρασίας.

Τη χρειάζεστε πραγματικά;

Η συσκευή ενδοεπικοινωνίας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε στις λίστες με εκείνα που θα χρειαστούμε ως νέοι γονείς. Ισχύει όμως για όλους; Οι γονείς που έχουν μεγάλα σπίτια συνήθως βρίσκουν τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας μωρού πολύ χρήσιμες.

Όταν πχ η κουζίνα, το σαλόνι ή οι άλλοι χώροι του σπιτιού είναι αρκετά απομακρυσμένοι από το βρεφικό δωμάτιο ή βρίσκονται ακόμα και σε άλλο όροφο, οι γονείς είναι πιο ήσυχοι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό ήχο.

Εάν μένετε σε μικρό σπίτι, πιθανόν να μην έχετε ανάγκη μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας ή να σας αρκεί μια μικρή. Εάν πάλι έχετε κήπο, ίσως να είναι απαραίτητη. Κάποια μοντέλα διαθέτουν ακόμα και ειδοποίηση για τις περιπτώσεις που βγαίνετε εκτός εμβέλειας.

Τέλος, αν χρειάζεται να παρακολουθείτε δύο παιδιά σε δύο διαφορετικά δωμάτια, θα σας βολέψουν μοντέλα που λαμβάνουν ήχο από διαφορετικές τοποθεσίες.

Ποιες λειτουργίες είναι σημαντικές για εσάς;

Ένα πλεονέκτημα των πιο μοντέρνων συσκευών είναι η δυνατότητα να μιλάτε στο μωρό σας εξ αποστάσεως (two-way talk). Ειδικά αν μεσολαβούν αρκετά λεπτά μέχρι να φτάσετε στο υπνοδωμάτιο, μπορεί να σας είναι χρήσιμο να καθησυχάσετε το μωρό με τη φωνή σας.

Εκτός από τη δική σας φωνή, κάποιες συσκευές παίζουν λευκούς ήχους ή νανουρίσματα για να αποκοιμίσουν το μωρό ή ακόμα και φωτάκι νυκτός.

Πολλοί γονείς θέλουν μια συσκευή κυρίως για να μην ανοιγοκλείνουν την πόρτα του βρεφικού δωματίου ρισκάροντας να κάνουν φασαρία και να ξυπνήσουν το μωρό που κοιμάται.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

Όπως και με κάθε καινούρια συσκευή, έτσι και στην περίπτωση της ενδοεπικοινωνίας διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Καταρχάς, το καλώδιο πρέπει να βρίσκεται μακριά από το μωρό – όχι μέσα στην κούνια και όχι δεμένο στα κάγκελά αυτής.

Και όπως προαναφέραμε, αν υπάρχουν λόγοι υγείας που απαιτούν πιο προσεκτική παρακολούθηση του μωρού, δε μπορούμε να βασιστούμε σε μια συσκευή ενδοεπιοινωνίας για να την αναλάβει. Τέλος, κάθε γονιός μπορεί να σας πει με σιγουριά ότι οι πιο έξυπνες συσκευές δεν παύουν να είναι τα μάτια και τα αυτιά μας.

RECENT

RELATED