Που μας οδηγούν οι προσκολλήσεις μας;

Ο κάθε άνθρωπος  μπορεί να έχει προσκολλήσεις που να αφορούν κάτι διαφορετικό. Είτε για επιβεβαίωση, είτε για αναγνώριση, είτε για κάποια απόλαυση. Οι προσκολλήσεις μπορεί να είναι σε αντικείμενα, καταστάσεις, ουσίες, δραστηριότητες ή συμπεριφορές.

Καθώς το άτομο προχωράει στην ανακάλυψη του εαυτού του, θα δει ποιες είναι οι δικές του προσκολλήσεις. Οι προσκολλήσεις είναι πεποιθήσεις που έχουν την ανάγκη του «πρέπει να έχω…» για να είμαι ευτυχισμένος και αν δεν το έχω δεν θα είμαι καλά.

Κάποιος μπορεί να θεωρεί απαραίτητο έναν σύντροφο, ένα παιδί, το γονιό του, χρήματα, επαγγελματική θέση, αποδοχή από τους άλλους ή αναγνώριση.

 

Ας δούμε μέσα από τη ζωή μας ποιες προσκολλήσεις μπορεί να έχουμε.

 

Η μεγαλύτερη ένδειξη για το τι προσκόλληση έχουμε είναι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε. Πίσω από κάθε αρνητικό συναίσθημα υπάρχει η πεποίθηση ότι «πρέπει να έχω κάτι..» και επειδή δεν το έχω νιώθω έτσι.

Γ’ αυτό κάθε φορά που θα νιώθουμε ένα αρνητικό συναίσθημα ας αναρωτηθούμε «τι θα ήθελα να έχω τώρα και δεν το έχω;». ή θα μπορούσε να ισχύει και το αντίθετο «τι υπάρχει αυτή τι στιγμή που έχω και δεν θα ήθελα να έχω;». Αυτό μπορεί να είναι από μια άσχημη κατάσταση, έως και μια σύγκρουση.

Η πεποίθηση μπορεί να εκφραστή είτε θετικά ως «ανάγκη», είτε αρνητικά ως «αποστροφή».

Σε αυτή την περίπτωση θέλω κάτι που δεν το έχω και έτσι νιώθω δυστυχία.

Η δυστυχία του ανθρώπου προέρχεται από το τι θέλουμε στη ζωή μας και δεν το έχουμε. Δηλαδή, κάτι θέλουμε και έτσι νιώθουμε κίνδυνο ή θυμό ως προς αυτόν που μας το στερεί. Έπειτα νιώθουμε και άλλα συναισθήματα όπως φόβο, πίκρα, αδικία και ζήλια που δεν μπορούμε να το έχουμε.

Καμιά φορά όταν πιστεύουμε ότι κάτι μας είναι απαραίτητο για να είμαστε καλά, τότε μπορεί να εμφανιστούν και εμπόδια. Πρέπει να αναρωτηθούμε «γιατί το χρειάζομαι αυτό για να νιώθω καλά; Μήπως μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και χωρίς αυτό; Μήπως θα πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο για να το αποκτήσω;».

Πολλές φορές πίσω από καταστάσεις τέτοιες όπου θέλω κάτι και δεν μπορώ να το έχω, μπορεί να κρύβεται και κάποιο μάθημα. Όπως ότι μπορώ και χωρίς αυτό, ή πρέπει να παλέψω περισσότερο. Επιπλέον, εάν παρατηρούμε ότι μένουμε κολλημένοι σε μια κατάσταση και μας επηρεάζει διαρκώς στη ζωή μας αυτό που αναζητάμε, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε «αυτό το θέλω πραγματικά ή μήπως είναι απλά μια προσκόλληση;». έτσι ανακαλύπτουμε και άλλες προσκολλήσεις όπως το κάπνισμα, το φαγητό και το ποτό.

Τέλος, καμιά φορά λόγω των προσκολλήσεών μας δημιουργούνται εντάσεις με τους γύρω μας, διότι θέλουμε κάτι από αυτούς ή από τη ζωή που δεν μας δίνεται και έτσι απογοητευόμαστε.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ανακαλύψουμε τις προσκολλήσεις μας και να αναρωτηθούμε εάν τις χρειαζόμαστε πραγματικά αυτές τις επιθυμίες ή και όχι.

Έτσι, θα αλλάξει και το συναίσθημά μας σε πολλές καταστάσεις και με πολλούς ανθρώπους.

 

Είμαι στην διάθεση σας να συζηήσουμε ότι θέλετε, να αναπτύξουμε όποιο θέμα θέλετε και να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις!

aggeliki kavallieratou 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc, MSc

Τηλ: 6983433267

email: aggelikikavallieratoy@gmail.com

site: www.aggelikikavallieratou.com

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue