«Πρόσωπα της Σύρου μέσα από τον φακό σημαντικών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20 αιώνα που εργάστηκαν στην Ερμούπολη»


3 Ιούλ 2017

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος –Πολιτισμός 2017» και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης της Συλλογής του Μάνου Ελευθερίου με θέμα «Πρόσωπα της Σύρου μέσα από τον φακό σημαντικών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20 αιώνα που εργάστηκαν στην Ερμούπολη», το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη».

Η έκθεση φωτογραφικής προσωπογραφίας θα δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια σημαντική πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας που είναι η φωτογραφική παραγωγή μέσα από τα εργαστήρια Συριανών (όχι μόνο) φωτογράφων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Το υλικό αποτελεί μια ενότητα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και πολυποίκιλης συλλογής του Μάνου Ελευθερίου.

Το παράδειγμα της Σύρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870 είναι ενδεικτικό για την πρόοδο και άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Στην Ερμούπολη, το πιο σημαντικό λιμάνι και αστικό κέντρο της χώρας με συνεχείς και συχνές συναλλαγές, τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, τα φωτογραφεία συναγωνίζονταν σε ποιότητα αυτά της Αθήνας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει: φωτογραφικό υλικό (1860-1930) από τα εργαστήρια των Δαμιανού, Βενιού, Βλαχάκη, Δεσύπρη, Μακρουλάκη, Φυντανίδη, Ξανθάκη, Κόκκινου κ.ά., καθώς και υλικό τεκμηρίωσης όπως έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα κ.ά.

Διάρκεια Έκθεσης: 6 – 31 Ιουλίου 2017

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-13:30 & 18:30-21:30

Γενική επιμέλεια- συντονισμός έκθεσης: Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου, Ιστορικός Τέχνης

Έρευνα – επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Καράλη, Ιστορικός Τέχνης

Εις μνήμην Αγγελικής και Στέλιου Ελευθερίου και Ευάγγελου Ν. Ρούσσου

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue