Skip to main content
images easyblog articles 6447 Colette women viografia e01ef9c3

Συντονί Γκάμπριελ Κολέτ: Η Γαλλίδα συγγραφέας που λάτρεψαν οι φεμινίστριες!

Η Γαλλίδα συγγραφέας που λάτρεψαν οι φεμινίστριες γιατί αγνόησε όλα τα στερεότυπα, τα πρέπει και τα «μη». Από το κρεβάτι της περνούσαν και άντρες και γυναίκες, τα βιβλία της γνώριζαν απίστευτη επιτυχία και η ζωή της απασχολούσε όλη την Παριζιάνικη κοινωνία. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε γι΄ αυτήν λίγο πριν βγει στους κινηματογράφους η αυτοβιογραφική ταινία με την Keira Knightley.

Του Νίκου Μουρατίδη

Η Συντονί Γκάμπριελ Κολέτ, γεννήθηκε το 1873 (28 Ιανουαρίου 1873 – 3 Αυγούστου 1954) σε ένα χωριό της Βουργουνδίας, και γρήγορα απέκτησε ένα δυναμικό ανεξάρτητο χαρακτήρα που τον κληρονόμησε από την μητέρα της.

Η οποία μητέρα της για να καταλάβουμε, παρά τον κλειστό κύκλο του χωριού, είχε αρνηθεί να φορέσει μαύρα για το θάνατο του άντρα της, προκαλώντας σάλο τους συγχωριανούς της. Η μικρή Κολέτ, έφυγε από το χωριό και βρέθηκε στο Παρίσι αποφασισμένη να ταράξει το σύμπαν. Παντρεύτηκε επιφανείς Γάλλους, σαγήνεψε αρκετές κυρίες και έγραψε πολύ πετυχημένα βιβλία που ξεσήκωναν τις γυναίκες.

Σε ηλικία 20 ετών μπήκε στα αστικά σαλόνια του Παρισιού, παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Henri Gauthier-Villars (“Willy”), 15 χρόνια μεγαλύτερο της. Χάρη σε αυτόν, γνώρισε τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Μάρσελ Προύστ και ήρθε σε επαφή με την υψηλή κοινωνία. Τότε ξεκίνησε να γράφει τις δικές της ιστορίες, που είχαν στοιχεία από την πραγματική της ζωή. Τα πρώτα της βιβλία «Η Κλοντίν στο Παρίσι», Η «Κλοντίν νοικοκυρά» και η «Κλοντίν φεύγει», εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της “Willy” και έγιναν ανάρπαστα. Ο άντρας, όπως έλεγαν, την είχε κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο για να γράφει συνεχώς καινούργια μυθιστορήματα. Η Κολέτ όμως δεν ήταν ο τύπος της γυναίκας που θα ανεχόταν τις επαναλαμβανόμενες απιστίες του άντρα της και μετά από μια δεκαετία τον χώρισε.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες πάλευαν για να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα, η Κολέτ έγινε σύμβολο για τις φεμινιστικές οργανώσεις.

Έκοψε τα μαλλιά της κοντά και ξεκίνησε να εργάζεται ως χορεύτρια, για να μπορέσει να εμπλουτίσει το περιεχόμενο των γραπτών της με καινούργιες εμπειρίες. Εκείνη την περίοδο (1906-1910), αποκάλυψε τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, κάνοντας δεσμούς με γυναίκες. Η πιο γνωστή ήταν με την Μαρκησία de Balbeuf (“Missy”).

Το 1910 πήρε τελικά το διαζύγιο από τον Willy και το 1912 παντρεύτηκε τον Henry de Jouvenel, εκδότη της εφημερίδας Le Matin, στην οποία έγραφε θεατρική κριτική και διηγήματα. Το 1913 απέκτησαν και μια κόρη. Τα καλύτερα βιβλία της τα έγραψε μετά το 1920, μέχρι να αναστατωθεί και πάλι η ζωή της. Το 1935 χώρισε τον Henry de Jouvenel και παντρεύτηκε τον συγγραφέα Maurice Goudeket. Τα βιβλία της πάντα γνώριζαν επιτυχία, οι βραβεύσεις έρχονταν από παντού και η Gigi (1944), το μυθιστόρημα της έγινε μεγάλη επιτυχία και στο θέατρο με την Audrey Hepburn αλλά και στο σινεμά σαν μιούζικαλ (1958) με τον Maurice Chevalier, τον Louis Jourdan, και την Leslie Caron.

Νίκος Μουρατίδης

nikosonline.gr

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED