Skip to main content
interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis09 a95c0422

Τζένη Οικονόμου: Είμαι ευγνώμων που ζω το εδώ και τώρα!

author likewoman

11 Νοέ 2020

Η κυρία της μόδας, η δική μας Τζένη Οικονόμου μιλάει στο www.mercuron.gr σε μία αποκλειστική συνέντευξη, για τη ζωή της, για τα πρώτα χρόνια στο χώρο της μόδας και για τα μελλοντικά της σχέδια.

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis09

Ποτέ δεν μου άρεσε ότι άρεσε στις υπόλοιπες συνομήλικες μου, στις φίλες μου, στις συμμαθήτριες… εγώ ασχολούμουν με άλλα πράγματα, έφευγε αλλού το μυαλό μου.

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis08

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το χώρο της μόδας? Το ήθελες από μικρή ?

Δεν ήξερα τι ήθελα να γίνω, απλά έχω να σου πω ότι πάντα ήμουν ένα περίεργο παιδί. Ποτέ δεν μου άρεσε ότι άρεσε στις υπόλοιπες συνομήλικες μου, στις φίλες μου, στις συμμαθήτριες… εγώ ασχολούμουν με άλλα πράγματα, έφευγε αλλού το μυαλό μου. Ασχολούμουν πάρα πολύ μην ξέροντας στην πραγματικότητα πως μπορώ να το κάνω, με τα ρούχα, μου άρεσε να τα μετατρέπω, με το μακιγιάζ, με τα διαφορετικά ήδη και πειραματιζόμουν.

Είχες κάποια ερεθίσματα μέσα στο σπίτι? Ασχολούνταν κάποιος με τη μόδα από το οικογενειακό σου περιβάλλον?

Όχι, αλλά η μαμά μου ήταν πάρα πολύ, αυτό που έλεγαν κοκέτα, τη ενδιέφερε πάρα πολύ το ντύσιμο, η εμφάνιση της, τα ρούχα της, είχε μεγάλη γκαρνταρόμπα κι αυτό με επηρέασε πάρα πολύ και με βοήθησε.

Πες μου για τα πρώτα σου βήματα. Τι είναι αυτό που σου έχει μείνει από αυτήν την περίοδο?

Δειλά δειλά και χωρίς να ξέρω ακριβώς, γράφτηκα σε μία σχολή μανεκέν φωτομοντέλων στην Pansik. Ήταν ένα σχολικό έτος, και παρά τα πολλά μαθήματα, είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί εκτός από τα μαθήματα, γνώρισα πολύ κόσμο του χώρου. Μετά τη σχολή δεν ήξερα τι ακριβώς να κάνω. Είχα την τύχη να αναλάβω το μαγαζί μιας υπέροχης κυρίας εδώ στο κέντρο της Αθήνας και ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα, γιατί μπήκα σε βιοτεχνίες, σε εταιρείες εισαγωγής ενδυμάτων, γνώρισα κόσμο κι ενώ έφευγε η ιδέα να ασχοληθώ με τη μόδα, συνέχισα σε κάποιο κομμάτι να είμαι μέσα σε αυτή.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της σχολής μου της Pansik που πάντα είναι δίπλα στα παιδιά της, έκανα τις πρώτες μου φωτογραφίσεις, μπήκα στο πρώτο πρακτορείο έφτιαξα την πρώτη κάρτα, που για όλα τα μοντέλα είναι πολύ σημαντική, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και την κρατάνε γιατί είναι μια ανάμνηση. Να φανταστείς την έχω ακόμη!

Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα σε μεγάλους σχεδιαστές, έκανα μεγάλες καμπάνιες ρούχων, γενικά ήταν μια πολύ όμορφη και παραγωγική περίοδος της ζωής μου.

mercuronminterviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis06

Το θεωρώ λάθος σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής να αναπολείς το παρελθόν, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν χαίρεσαι και δεν εκτιμάς καθόλου το παρόν που ζεις.

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis04

Βρίσκεις διαφορές στο χώρο από τότε και τώρα κι αν ναι ποιες είναι αυτές?

Η ζωή έχει αλλάξει από τότε και κατά συνέπεια έχει αλλάξει κι αυτός ο χώρος. Βλέποντας όμως τώρα γιατί συνεχίζω να είμαι με παιδιά, πάρα πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Απλά είναι όλα τώρα πάρα πολύ γρήγορα. Βέβαια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, είναι στον τύπο των μοντέλων, που ακολουθούν βέβαια τις ανάγκες της εποχής. Μου αρέσει πάρα πολύ όλη αυτή η διαφορετικότητα, οι διαφορετικοί τύποι μοντέλων που έχουν φύγει από την κλασσική ομορφιά.

Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι, γιατί είναι μοναδικοί οπότε μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που βλέπω.

Είμαι πάντα αισιόδοξη και δεν αναπολώ κάτι που δεν υπάρχει πια. Το θεωρώ λάθος σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής να αναπολείς το παρελθόν, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν χαίρεσαι και δεν εκτιμάς καθόλου το παρόν που ζεις. Είμαι ευγνώμων που ζω το τώρα και υπάρχω μέσα στα πράγματα με νέους ανθρώπους.

Ξέρω ότι έχεις ασχοληθεί και με τις δημόσιες σχέσεις. Πότε έγινε αυτό.

Αυτό έγινε πολύ αργότερα στη ζωή μου.

Παλαιότερα, όπως όλα τα πράγματα έτσι και το μοντελιγκ, κρατούσε περισσότερο χρονικό διάστημα, Τώρα είναι όλα πολύ πιο γρήγορα. Έμεινα αρκετά χρόνια και δούλεψα σαν μοντέλο, πέρασα μετά στη διοργάνωση και στην επιμέλεια επιδείξεων κι επίσης δούλεψα και σαν δασκάλα στην Pansik στο κομμάτι της κινησιολογίας με νέα παιδιά που ήθελαν να γίνουν μοντέλα αγόρια και κορίτσια.

Τα χρόνια πέρασαν, παντρεύτηκα, ήρθε η κόρη μου στη ζωή μου, οπότε ένας κύκλος για εμένα είχε κλείσει και θεώρησα ότι έπρεπε να πάω σε άλλα πράγματα. Ένα κομμάτι που με ενδιέφερε, γιατί νομίζω ότι το είχα από ένστικτο, δεν το καταλάβαινα, ήταν η επικοινωνία με τους ανθρώπους, έτσι παρακολούθησα μαθήματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Δεν το είδα όμως ποτέ σαν επάγγελμα γιατί θεωρώ ότι είναι τόσο πολύ ιερό να σου εμπιστευθεί ο άλλος τη δουλεία του, που πολλές φορές δεν σου εμπιστεύεται μόνο τη δουλειά του, αλλά μέσα στην επαφή που έχεις και πολλά προσωπικά, οπότε δεν το είδα καθαρά σαν επάγγελμα. Περισσότερο συμβουλευτικά, γι’ αυτό και χρησιμοποιώ τη λέξη σύμβουλος όταν θέλω να δηλώσω τι κάνω.

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis03

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε τον τύπο που έχουμε και να ντυνόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του επαγγέλματος που κάνουμε, την κοινωνική μας ζωή, την ηλικία μας, το σωματότυπό μας…

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis01

Πόσο ρόλο έχει παίξει η οικογένεια στη ζωή σου? Πολλοί λένε ότι παιδιά και καριέρα για μία γυναίκα δεν συνδυάζονται. Τι έχεις να πεις για αυτό.

Είμαι πάρα πολλά χρόνια παντρεμένη, πιστεύω στην συντροφικότητα. Είναι τύχη να βρεις έναν άνθρωπο που να έχεις πολλά κοινά και κοινούς στόχους. Είμαι ευγνώμων που συνάντησα στη ζωή μου τον σύζυγό μου.

Όταν ήρθε η Ναταλία στη ζωή μου τα είδα διαφορετικά τα πράγματα.

Αυτή την εποχή όλες οι γυναίκες που έχουν οικογένεια και παιδιά, δουλεύουν. Απλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι γίνεται μία αλλαγή στις προτεραιότητες σου, δηλαδή όταν κάνεις ένα παιδί προτεραιότητα είναι το παιδί και μετά όλα τα άλλα. Όλα είναι θέμα ισορροπιών. Εκεί πρέπει να υπάρχει και η βοήθεια από τον σύντροφο.

Θεωρώ ότι πάρα πολλά πράγματα που έχω κάνει τα έχω πραγματοποιήσει χάρις τον σύντροφο που είχα, με βοηθούσε, ήταν πάντα εκεί, καταλάβαινε πάντα τις ανάγκες μου, τις δεχόταν και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα.

Είσαι από τις γυναίκες που ακολουθούν τη μόδα κατά γράμμα? Τι σημαίνει για εσένα μόδα?

Θα φανεί περίεργο αλλά όχι, δεν ακολουθώ τη μόδα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε τον τύπο που έχουμε και να ντυνόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του επαγγέλματος που κάνουμε, την κοινωνική μας ζωή, την ηλικία μας, το σωματότυπό μας και να βρούμε το στιλ των ρούχων που μας ταιριάζει, προσθέτοντας κάθε φορά, τα trends της εποχής προσαρμοσμένα πάντα στον τύπο μας για να υπάρχει μία ισορροπία.

Για μένα το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη μόδα είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό το χώρο. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζούνε από αυτόν τον χώρο ο οποίος είναι πάρα πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει πάρα πολλά κομμάτια.

Η μόδα είναι από τις 4 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις παγκόσμια. Είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, με πάρα πολύ μελέτη και πάρα πολύ βάθος. Δεν είναι κάτι στατικό, συνεχώς μεταβάλλεται. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε σε μία βιτρίνα το οποίο δεν θέλω να το απομυθοποιήσω απλά ξέρω ότι για να δούμε αυτό το τελικό προϊόν, πόσο κόπος, χρόνος, γνώσεις, χρήματα έχουν δαπανηθεί και πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει για αυτό.

interviewjennyoikonomoykonstantinosgiannakis07

Υπάρχουν projects που “τρέχουν”? Μπορείς να μου αναφέρεις κάποια από αυτά?

Ξέρουμε όλοι το παγκόσμιο πρόβλημα που υπάρχει του κορωνοϊου. Όλα ανατράπηκαν, όλα ακυρώθηκαν, δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Αυτό συνέβη σε μία εποχή που έχουμε πάρα πολύ δουλειά λόγο της αλλαγής της σεζόν και είναι η δυνατή σεζόν η Άνοιξη και το Καλοκαίρι για την Ελλάδα. Έχει φέρει μια πολύ μεγάλη ανατροπή, δυστυχώς ότι υπήρχε σε κλειστό χώρο ακυρώθηκε.

Έχουμε όμως το likewoman.gr, η συντροφιά μας μπορώ να πω, σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ανεβάζουμε διάφορα άρθρα με σκοπό όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και την εμψύχωση του κόσμου λόγω αυτής της κατάστασης, προσπαθώντας τα θέματα να είναι ευχάριστα και εύπεπτα. Είχα τη χαρά να κάνω κάποιες συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου της μόδας, μέσω του ιντερνετικού αυτού περιοδικού, να κάνω φωτογραφίσεις και είμαι πολύ χαρούμενη που υπάρχει στη ζωή μου. Αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι ότι οργανώνουμε events με συγκεκριμένο κόσμο και για συγκεκριμένο σκοπό.

Ποιο είναι το όνειρο σου για την Ελληνική μόδα?

Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι δεν περίμενα να είμαι σε αυτό το χώρο τόσο καιρό. Είμαι και συνεχίζω να υπάρχω γιατί είμαι μαζί με όλα αυτά τα παιδιά που λες που με αγαπούν, τα οποία τα παιδιά αυτά έχουν και κάποια ηλικία ποια, είμαστε και πολλά χρόνια μαζί! (γέλια), πέρα από τα πολύ νέα παιδιά, γιατί όλοι είμαστε κατά βάθος παιδιά έτσι δεν είναι?!!!

Λοιπόν, ένα όνειρο μου, όταν κάθομαι μόνη μου και σκέφτομαι, είναι να δω Έλληνες σχεδιαστές, ελληνικά brands σε όλο τον κόσμο.Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που όμως δυσκολεύονται πάρα πολύ περισσότερο για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος όλο αυτό το ταλέντο να αναγνωριστεί και εκτός ελληνικών συνόρων.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη μόδα.

Αν και δεν συνηθίζω να δίνω συμβουλές, εκείνο που θα του έλεγα το πρώτο και το βασικότερο να ψάξει να βρει ποιο ακριβώς κομμάτι τον ενδιαφέρει και τι είναι ακριβώς μόδα για αυτόν. Κι επίσης θα τον τρόμαζα λίγο, αν τρόμαζε δηλαδή, λέγοντας του την αλήθεια, το πόσο δύσκολη, σκληρή, μοναχική και ανταγωνιστική είναι αυτή η δουλειά. Θέλει πολύ γερό στομάχι και μεγάλα πνευματικά και συναισθηματικά αποθέματα.

Αν είχες την 5χρονη Τζένη μπροστά σου αυτή τη στιγμή, τι θα της έλεγες?

Θα της έλεγα, μη φοβάσαι τίποτα, κοίτα μπροστά, χαμογέλα, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες στη ζωή σου αλλά θα έχεις και πάρα πολλές όμορφες κι ευτυχισμένες στιγμές. Όλα θα τα ξεπεράσεις γιατί είσαι πολύ δυνατή…

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Γιαννάκη facebook | instagram

Jenny Oikonomou facebook | instagram 

Ευχαριστούμε το www.mercuron.gr

Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Γιαννάκης

Την Τζένη Οικονόμου έντυσαν με δημιουργίες τους ο Laskaris Valavanis @laskaris_val_ και ο Yiannis Karitsiotis @yannis_karitsiotis

 

RECENT

RELATED