Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F05%2Fimages easyblog images 928 89462f04e96347559f7b811854fb736e XL

Χρηστιάννα Πάπιτση: Η γυναίκα που ανέλαβε το πολιτιστικό “τιμόνι” των Κυκλάδων

Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου

Είναι όμορφη, είναι δραστήρια, την βλέπουμε στα social media με μαγευτικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται πολιτιστικά δρώμενα τα οποία πραγματοποιούνται στα πανέμορφα νησιά μας, με την ίδια όχι μόνο να είναι παρούσα αλλά να συμμετέχει και ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Μιλάμε φυσικά  για την Περιφερειακή Σύμβουλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων κυρία Χρηστιάννα Πάπιτση, η οποία μας έδωσε μία πολύ ωραία και καλοκαιρινή συνέντευξη καθώς το likewoman.gr  έχει την χαρά να είναι χορηγός επικοινωνίας στις δράσεις του Cyclades Culture για το 2018

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα. Ποια είναι η Χρηστιάννα Πάπιτση και πως έφτασε μέχρι εδώ;

Έβαλα υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη μας. Στους μικρούς τόπους, είναι ευδιάκριτοι οι άνθρωποι που μπορούν να υπηρετήσουν ενεργά κι απερίσπαστα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ​η πολιτική μου καταγωγή. Επειδή λίγοι εκτός των νησιών ίσως το γνωρίζουν, κατάγομαι από οικογένεια που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση σε καιρούς ακόμα πιο δύσκολους για την ελληνική νησιωτική επαρχία. Ο παππούς ήταν δήμαρχος στην Άνω Σύρο και ο πατέρας μου επίσης στην Άνω Σύρο για 20 χρόνια με δύσκολο έργο. Κατά συνέπεια, μάθαινα τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήταν θέμα συζήτησης μέσα στην οικογενειακή εστία. Είμαι μέσα στην τοπική κοινότητα από πολύ μικρή και μάλλον κόλλησα το μικρόβιο. 

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να μπείτε τόσο ενεργά στην δράση;

Σας είπα πριν ότι οι παλαιότεροι καιροί ήταν πιο δύσκολοι για την τοπική αυτοδιοίκηση έναντι μιας Ελλάδας που ταυτιζόταν με τις μεγάλες πόλεις και όπου τα νησιά ήταν πρακτικά ανύπαρκτα. Σήμερα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ωστόσο ​όσο ψηλώνεις τον πήχη τόσο μεγαλώνει και ο βαθμός δυσκολίας. Για εμένα, αυτό ήταν πρόκληση. Είδα ότι μπορώ να το κάνω. Δε σας κρύβω ότι η οικογένειά μου με απέτρεψε επειδή είχε βιώσει τις συνέπειες που υπήρξαν στην οικογενειακή γαλήνη κατά τις θητείες του πατέρα και του παππού μου. Όταν είσαι στην τοπική πολιτική, παντρεύεσαι τον τόπο σου, έχει άμεση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Εγώ πιστεύω ότι διατηρώ την ισορροπία. Μου αρέσει το έργο που έχουμε ξεκινήσει, με συναρπάζει η ιδέα ότι ένα καλό αποτέλεσμα έργου θα κάνει καλό σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Αυτό μου δίνει ενέργεια και δεν σταματώ ποτέ.  

Ταξιδεύατε στα νησιά των Κυκλάδων, παρακολουθούσατε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα σε κάθε νησί, συναντήσατε δυσκολίες; Ήταν όλοι με το μέρος σας σε αυτό που αρχίσατε και θέλατε να επικοινωνήσετε;

Κατά κύριο λόγο, η κίνηση αυτή ήταν έκπληξη για τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς νομίζω είναι από τις λίγες φορές που κάποιος αιρετός παρακολουθεί τόσο μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων στο μικρό διάστημα των τριών μηνών του καλοκαιριού. Ήμουν με μια βαλίτσα κι ένα εισιτήριο στο χέρι. Θέλω να σας πω ότι δε με ενδιαφέρει να κάνω εμφάνιση ως πολιτικό πρόσωπο αλλά να παρακολουθώ όλη την εκδήλωση, να δω πώς την υλοποιούν, την απήχηση στο κοινό, το είδος του κοινού που την παρακολουθεί. Εκτός από τη χαρά να βρίσκεται κανείς σε όμορφες δράσεις, συνέλεγα αισθήσεις, βλέμματα, σχόλια, ποσοστά. Αυτά τα στοιχεία μου χρησίμευσαν για να καταρτίσω πιο αποτελεσματικά το φετινό πρόγραμμα. Τώρα είναι η αρχή και προχωράμε.

Όχι, δε συνάντησα σημαντικές δυσκολίες. Σε γενικές γραμμές, η ανταπόκριση ήταν θετική. Ένιωθα ευπρόσδεκτη. Φυσικά, παντού υπάρχουν άνθρωποι που κοιτούν καχύποπτα τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά πιστεύω ότι κι εκείνους τελικά του έπεισα ότι η παρουσία μου στα νησιά είναι για το κοινό καλό. Ξέρετε, από αυτές τις συναντήσεις ξεκίνησαν πολλά νέα πρότζεκτ, καινούργιες ιδέες, πράγματα που συζητάς με κάποιον πιο εύκολα όταν υπάρχει ζωντανός διάλογος.

Τι θέλετε να πετύχετε με όλο αυτό το εγχείρημα; Βλέπετε αποτέλεσμα;

 

Βλέπω ότι είμαστε σε μια τροχιά βελτίωσης των πρακτικών με τις οποίες γίνονται τα πολιτιστικά στις Κυκλάδες και κυρίως βλέπω ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας. Γινόμαστε μια ευρύτερη ομάδα εργασίας όπου ο καθένας​

 

​κάνει την δουλειά που του αρμόζει. Εμένα, ας πούμε, η δουλειά μου ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος​, είναι να ανακατανέμω τον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης στους φορείς με δίκαιη αναλογία δράσεων σε όλα τα νησιά – και δεν μιλάμε για κανέναν υπέρογκο προϋπολογισμό, το αντίθετο θα έλεγα. Επίσης, οφείλω να φροντίζω τη δικτύωση με φορείς προώθησης των δράσεων προς όφελος των εκδηλώσεων και της ανάπτυξης των νησιών αλλά και για να εξασφαλίσουμε το κύρος του συνολικού προγράμματος ώστε να προσελκύσουμε ακόμα πιο δυνατές διοργανώσεις. Έτσι, ήδη το Cyclades Culture, από φέτος και όσο θα περνάει από το χέρι μου, θα φέρει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ και αυτό της αιγίδας του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ναι, λοιπόν, βλέπω αποτέλεσμα. Δε μπορείτε να φανταστείτε τον κόπο και τους ελιγμούς που χρειάζεται να γίνονται, αλλά ήδη φαίνεται η διαφορά. Θεωρώ ότι σιγά σιγά αλλάζει η νοοτροπία και ενοποιείται η προσπάθεια. 

Πολιτσιμός και Τουρισμός. Πως τα συνδιάζετε μεταξύ τους έτσι ώστε να έρθουν περισσότεροι τουρίστες στην χώρα μας;

Καταρχήν, οι δράσεις γίνονται κατά το δυνατόν σε στρατηγικές χρονικές στιγμές. Τοποθετούμε δράσεις και στις χρονικές άκρες της τουριστικής σεζόν, Ιούνιο μέχρι και φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια διεύρυνσής της. Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά δεν έχουν όλα τα νησιά μας μεγάλες τουριστικές περιόδους. Έπειτα, επιδιώκουμε συνεργασίες με φορείς και σημαντικά πρόσωπα που δεν εδρεύουν στα νησιά, ώστε να λειτουργήσουν ως opinion leaders και να συμπαρασύρουν το κοινό τους. Αυτά είναι μόνο δύο σημεία εφόρμησης, μεταξύ άλλων.  

​Κοιτάξτε, ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι πλέον αλληλένδετοι, όχι μόνο ​στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκώς και παγκοσμίως. Ο πολιτισμός είναι τουριστικό προϊόν, και δεν το λέω με τη χυδαία έννοια του όρου. Φυσικά υπάρχουν επισκέπτες που θα πάνε στα νησιά μας γιατί είναι υπέροχα, έχουμε πρώτης τάξεως φυσικά τοπία, όπως οι παραλίες και τα μονοπάτια, αλλά για να παραμείνει ο επισκέπτης περισσότερο από λίγες μέρες χρειάζεται ένα επιπλέον κίνητρο, κι αυτό είναι οι πολιτιστικές δράσεις. Μιλάμε για εναλλακτικό τουρισμό, θρησκευτικό, αθλητικό, περιπατητικό, καλλιτεχνικό κοκ.

Είσαστε από το πανέμορφο νησί την Σύρο, τι θα  λέγατε σε μία φράση για το νησί σας;

 Αυτό που μου ζητάτε δε γίνεται. Δε μπορώ να πω μια μόνο  φράση για τη Σύρο. ​Όπως το Θέατρο Απόλλων είναι η μικρογραφία της La Scala του Μιλάνου, έτσι και η Σύρος είναι η μικρογραφία της Ελλάδας. Έχει ζωή όλον τον χρόνο, πολιτιστικά πράγματα γίνονται όλον τον χρόνο, γεννάει πνεύμα και διαρκώς κινείται, δεν ησυχάζει. Συνδυάζει το αστικό κέντρο με το νησιωτικό περιβάλλον, δεν είναι λίγο. 

Οι γυναίκες συναντάνε δυσκολίες ή εμπόδια όταν αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις; Εσείς συναντήσατε κάποια που σας δυσκόλεψαν στην δουλειά σας;

 Αλίμονο, στην Ελλάδα ζούμε​! Ωστόσο, θα σας πω ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν μια ελευθερία πνεύματος που πηγάζει από την ίδια τη νησιωτικότητα, από τους αέρηδες και τη θάλασσα. Σκεφτόμαστε κάπως πιο ανοιχτά. Ίσως είναι και θέμα της δικής μου ιδιοσυγκρασίας, γιατί εργάζομαι και συνεργάζομαι με όποιον έχει υγιή πρόθεση, γιατί εγώ η ίδια δεν αισθάνομαι μειονεκτικά ως γυναίκα πολιτευόμενη, και κυρίως δεν το βάζω εύκολα κάτω. Αυτό πιστεύω ότι περνάει στον εκάστοτε συνομιλητή κι όλα γίνονται κατά πώς είναι να γίνουν. Δυσκολίες, ναι, υπάρχουν αλλά όχι ανυπέρβλητες.

Μία ευχή για την Ελλάδα μας; 

 Εύχομαι τα ίδια που εύχεται κάθε έλληνας πολίτης, δεν έχω να πω κάτι λιγότερο ή περισσότερο. Πέρα από τις ευχές​, όμως, κοιτάω ποιο είναι το επόμενο δυνατό βήμα προς τη βελτίωση στον δικό μου χώρο και το προσπαθώ. Πιστεύω ότι αν το κάνουμε όλοι αυτό, τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ο διασκελισμός της ανάπτυξης και της ευημερίας μας θα γίνει μεγαλύτερος. Αυτό είναι ρεαλιστικό και εφικτό.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας!

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED