Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fimages easyblog articles 11472 FLEGMONES

Χρόνια Φλεγμονή: Που οφείλεται και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν

author likewoman

8 Οκτ 2020

Σήμερα θα σας δώσουμε όλες τι πληροφορίες για τις φλεγομές. Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς μας εξηγεί βήμα βήμα τι είναι φελγμονή, τι ρόλο παίζουν τα αυτοάνοσα και τι σχέση έχουν οι ελλείψεις σε Βιταμίνες και Θρεπτικά Στοιχεία και η διατροφή.

H χρόνια φλεγμονή εμπλέκεται σε ένα μεγάλο αριθμό μεταβολικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, που συνδέονται με νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες ασθένειες και τα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Αλτσχάιμερ).

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH), στην οποία συμμετέχει η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine®, αναλύονται ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής στην ανάπτυξη χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων, σε σχέση με την επίδραση του τρόπου ζωής και της διατροφής. 

Η διαδικασία της φλεγμονής.

Τι είναι η Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη. Παρότι η φλεγμονή βιώνεται συνήθως ως το πρόβλημα από τον ασθενή, στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε. Όταν αυτή ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία.

Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, στη προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.

Παραδείγματα φλεγμονής μετά από βλάβη, είναι το έγκαυμα στο δέρμα μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ένας τραυματισμός στο πόδι ενώ αθλούμαστε, φλεγμονή στο στομάχι μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή φαρμάκων κ.ά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει τη βλάβη.

Στις χρόνιες φλεγμονές, ο οργανισμός αυξάνει την προσέλευση λευκών αιμοσφαιρίων στη περιοχή. Τα λευκά αιμοσφαίρια, στην προσπάθεια τους να λύσουν τη φλεγμονή, ενεργοποιούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών στο σημείο. Διαμορφώνεται έτσι ένα υψηλά φλεγμονώδες περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή, που οδηγεί σε μεγαλύτερη βλάβη.

Η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή και προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές για την υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει τη φλεγμονή. Παρεμβάσεις στους μηχανισμούς ελέγχου της φλεγμονής και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, είναι απαραίτητες για την επίλυση της φλεγμονής. 

Εικόνα 1. Στις περιπτώσεις που ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να ολοκληρώνει φυσιολογικά τη διαδικασία της φλεγμονής, αυτές παραμένουν σε χρόνια βάση και είναι βασικό αίτιο για την ανάπτυξη χρονίων ασθενειών.

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Οι μεταβολικές διαταραχές είναι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον εαυτό του και επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Νέα στοιχεία δείχνουν, ότι οι μεταβολικές διαταραχές προηγούνται αρκετούς μήνες ή χρόνια πριν την εμφάνιση της αυτοανοσίας.

Γνωρίζουμε ότι η μη-ισορροπημένη διατροφή είναι προκλητικό αίτιο σε πολλά χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Η κακή διατροφή ξεπερνάει πλέον το κάπνισμα ως την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έως και 11 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο, με βελτίωση της διατροφής.

Η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας θερμίδων με χαμηλή θρεπτική αξία, οδηγεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζονται από την παρουσία τροφής, σε υπερ-δραστηριότητα.

Ανάμεσα στου μηχανισμούς που επηρεάζονται είναι και αυτοί της φλεγμονής. Η υπερ-δραστηριότητα που προκύπτει από τη λήψη αυξημένων θερμίδων, που δεν παρέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να ρυθμίσει τις λειτουργίες του, προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή.

Η χρόνια αυτή μεταβολική απόκλιση από τη φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας, διαταράσσει τελικά και την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει τον εαυτό του και προκύπτει αυτοανοσία.

Τοξικό Φορτίο

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό χημικών μέσω της τροφής, του νερού, των καλλυντικών, του αέρα κ.ο.κ. Παρότι τα επίπεδα έκθεσης είναι χαμηλά, η σταδιακή συσσώρευση τους κατά τη διάρκεια της ζωής και η συνδυαστική τους δράση, επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Νέες έρευνες, εξέτασαν το ρόλο της μακροχρόνιας έκθεσης σε πολλαπλά χημικά, σε χαμηλές δόσεις όπως συμβαίνει με τα παρασιτοκτόνα, τα συντηρητικά τροφίμων, ή τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη των τροφίμων και διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές διαταραχές στη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού, συνδυάζονται με την εκδήλωση νόσου.

Πρόσφατα, αποδείχτηκε ότι η μακροχρόνια έκθεση σε χημικά όπως τα παραπάνω, συνδέεται και με αυξημένη ευπάθεια σε μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Ελλείψεις σε Βιταμίνες και Θρεπτικά Στοιχεία

Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία είναι διαδεδομένες, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και αναπτυσσόμενες χώρες (Κρυμμένη Πείνα). Η κύρια αιτία ελλείψεων σε μικροθρεπτικά στοιχεία, είναι η χαμηλή πρόσληψη τους από τη διατροφή[1,2].

Οι ελλείψεις σε βιταμίνες όπως η βιτ. Α, οι βιταμίνες Β6, Β12, C, D, E, φολικό, μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, και τα ω-3 λιπαρά οξέα, παίζουν σημαντικό συνδυαστικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος[2].

Η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι ευρέως διαδεδομένη και οδηγεί σε μειωμένη αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος στις λοιμώξεις, καθώς και σε αύξηση του κινδύνου νόσου.

Η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση συμπληρωμάτων που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μοριακό επίπεδο, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων αξιολογούνται οι ελλείψεις και η επίδραση που έχουν στο μεταβολισμό. Mε αυτές μετρούνται μικρά μόρια (μεταβολίτες), που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Η μέτρηση μεταβολιτών, σκιαγραφεί ακόμη και ελάχιστες διακυμάνσεις του μεταβολισμού, που μπορούν να συνδέονται με κάποιο χρόνιο νόσημα.

Βελτίωση της Ικανότητας Άσκησης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού αυξάνει και την απόδοση στην άσκηση, που είναι ένας επιπλέον παράγοντας στη διατήρηση καλής υγείας.

Είναι σύνηθες, άτομα που βιώνουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, σταδιακά μέσα από τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του οργανισμού, να ξεκινούν αυθόρμητα άσκηση.

Εικόνα 2. Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ και την υγεία.

Η Αντιφλεγμονώδης Επίδραση της Νηστείας

Η έλλειψη τροφής για εκατομμύρια χρόνια, ήταν μέρος του τρόπου διαβίωσης των ανθρώπων. Μέχρι και λίγες δεκαετίες πριν, η τροφή ήταν δύσκολο να βρεθεί και οι άνθρωποι επιβίωναν σε ένα περιβάλλον όπου κατά περιόδους, η τροφή ήταν διαθέσιμη, ενώ σε άλλες η τροφή ήταν σε έλλειψη.

Οι εναλλαγές αφθονίας και έλλειψης τροφής, οδήγησαν στην προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες περιοδικής νηστείας.

Σε συνθήκες νηστείας, ο οργανισμός λειτουργεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αυξάνει την απόδοση του, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Η νηστεία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης και βελτιστοποιεί την απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια. Ο οργανισμός, στην προσπάθεια του να αυξήσει την απόδοση του, απορροφά και ανακυκλώνει στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων και δεν λειτουργούν καλά (αυτοφαγία), ενώ παράλληλα αυξάνει την ταχύτητα επιδιόρθωσης του DNA.

Διαβάστε το υπόλοιπο ΕΔΩ

www.drtsoukalas.com

RELATED