Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F04%2Flikewomangr ipniki paralisi

Υπνική παράλυση: Τί συμβαίνει όταν το μυαλό ξυπνάει αλλά το σώμα παραμένει κοιμισμένο;

Ο ύπνος είναι μία κατάσταση που το μυαλό και το σώμα ηρεμούν και ξεκουράζονται. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύπνου συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του σώματος, την ψυχολογική υγεία και τις κοινωνικές σχέσεις.

Τί γίνεται , όμως, όταν ο ύπνος δεν είναι φυσιολογικός; Μία πάθηση που, ναι , είναι τόσο τρομακτική όταν την βιώνεις. Τελικά η υπνική παράλυση, δεν είναι και τόσο σπάνια.

Τί είναι η υπνική παράλυση;

Υπνική παράλυση είναι μία ανωμαλία κατά την διάρκεια του ύπνου. Μία κατάσταση κατά την οποία ενώ το σώμα σου ξυπνάει και αντιλαμβάνεσαι πως είσαι ξύπνια, δε μπορείς παρά να αναπνεύσεις. Καμία σύσπαση στους μυς των άκρων, των οφθαλμών και τους στόματος!

Πόσο συχνά συμβαίνει; 

Η συχνότητα ποικίλλει , με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως πάνω από το 20% του πληθυσμού έχει βιώσει ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης τουλάχιστον μία φορά. Η υπνική παράλυση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία με μεγαλύτερη συχνότητα όταν το άτομο είναι νέο. Τότε, οι πιθανότητες να βιώσουν ξανά ένα επεισόδιο στην μετέπειτα ζωή, είναι αυξημένες.

Πόσο χρόνο διαρκεί; 

Τα επεισόδια υπνικής  παράλυσης διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτα, χρόνος που μπορεί να προκαλέσει στο άτομο που το βιώνει πανικό.

Για ποιο λόγο συμβαίνει;

Αν και δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία της υπνικής παράλυσης είναι κάποιες ενέργειες που σχετίζονται με το γεγονός

  1. Ανεπαρκής ύπνος
  2. Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου
  3. Πρόγραμμα ύπνου που αλλάζει συχνά
  4. Ύπνος ανάσκελα
  5. Έχει συνδεθεί με αγχωτικά επεισόδια

Tί αισθάνεσαι κατά την διάρκεια;

Τα χαρακτηριστικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι η ατονία που υπάρχει στους μυς. Τα άτομα αδυνατούν, επίσης, να ανοίξουν τα μάτια και να φωνάξουν. Έχουν αναφέρει και δυσκολία στην αναπνοή και θωρακικό σφίξιμο. Όπως είναι φυσικό, την επόμενη ημέρα πιθανότατα θα αισθανθείς κουρασμένη και εξαντλημένη. Υπάρχουν άτομα που έχουν αναφέρει πως κατά την διάρκεια άκουγαν φωνές, βηματισμούς ή τρομακτικά πρόσωπα.

Μπορούν τα επεισόδια να αποφευχθούν;

Οι πιθανότητες να προληφθεί ένα επεισόδιο αυξάνονται όταν ελέγχεις τα αίτια που το πυροδοτούν. Δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία.

Τι κάνεις όταν συμβαίνει;

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου δώσε πολύ μεγάλη βάση στην αναπνοή σου. Μεγάλες βαθιές ανάσες που θα μειώσουν τους καρδιακούς παλμούς είναι ιδανικό. Άφησε το σώμα να ξυπνήσει από μόνο του, δίχως πίεση και άγχος. Μία συμβουλή είναι να ενημερώσεις το άτομο που κοιμάσαι μαζί του, πως αν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή του δε θα πρέπει να προσπαθήσει να σε ξυπνήσει απότομα. Εάν πιστεύεις πως με το άγγιγμα θα αισθανθείς προστασία και η ηρεμία τότε ναι, ενδείκνυται να το προτείνεις. Έχει αναφερθεί πως με το άγγιγμα από ένα δεύτερο πρόσωπο, το άτομο που το βιώνει ξυπνάει ευκολότερα.

*Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό ή σε κάποιον ειδικό!

cover photo freepik svetlanasokolova

Ανατολή Λαμπρίδου

Είμαι εδώ να εξερευνήσουμε παρέα τον ατελείωτο κόσμο της μόδας και της ομορφιάς. Ακολούθησέ με σε αυτό το το υπέροχο ταξίδι!

RELATED