Skip to main content
Likewomangr Sustainable Fashion 2 713b6586

4 τρόποι να γίνει η μόδα πιο βιώσιμη το 2023

Ενώ η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα στη μόδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος παραμένει αργή.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη του Stand Earth διαπίστωσε ότι μόνο μία από τις 10 μεγάλες μάρκες που εξέτασε ήταν σε καλό δρόμο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 ανά σεντ έως το 2030 και να συμβαδίζουν με το όριο 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος του greenwashing θα είναι καίριας σημασίας, καθώς μια σειρά από νέα νομοθεσία σκοπεύει να καταπολεμήσει τις μάρκες που υπερεκτιμούν ή δεν λένε την πλήρη αλήθεια για τα οικολογικά διαπιστευτήρια των προϊόντων τους. Εν τω μεταξύ, η 10ετής επέτειος από την καταστροφική κατάρρευση της Rana Plaza, όταν 1.134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση ενός συγκροτήματος εργοστασίου ενδυμάτων στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, θα επικεντρωθεί εκ νέου στην ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης.

Έμποροι λιανικής που υιοθετούν την ενοικίαση

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αρκετούς μεγάλους λιανοπωλητές να ενσωματώνουν τη μεταπώληση στους ιστότοπούς τους, καθώς η ζήτηση για μεταχειρισμένα έχει αυξηθεί. Τώρα, είναι η σειρά της ενοικίασης, με τα Selfridges, τα MatchesFashion και τα Harrods να προσφέρουν στους πελάτες την ευκαιρία να δανειστούν πολυτελή κομμάτια. Αναμένετε να δείτε την τάση να συνεχίζεται, καθώς οι εταιρείες εξερευνούν περισσότερα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα στο μέλλον. «Νομίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα κάθε σοβαρή μάρκα και σίγουρα κάθε πωλητής λιανικής πώλησης πολλαπλών επωνυμιών θα έχει την ενοικίαση [μόδα] στον κατάλογο της», λέει η Victoria Prew, CEO και συνιδρυτής της πλατφόρμας ενοικίασης Hurr, στο τεύχος Ιανουαρίου 2023 της British Vogue.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη STARBAGS (@starbags_eu)

Χρήση αναγεννητικών υλικών

Εκτός από την επαναχρησιμοποίηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που υπάρχουν ήδη, ένας αυξανόμενος αριθμός εμπορικών σημάτων επιδιώκει επίσης να υιοθετήσει περισσότερες αναγεννητικές ίνες – υλικά που παράγονται με τρόπο που είναι ευεργετικό για τα οικοσυστήματα και βελτιώνει τη βιοποικιλότητα.

Ισχυρότερη προστασία για τους εργάτες ενδυμάτων

Υπήρξε μια ώθηση για ισχυρότερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης στη βιομηχανία – όπως αποδεικνύεται από τον νόμο περί προστασίας εργαζομένων ενδυμάτων στην Καλιφόρνια που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις αρχές του 2022. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκαλύψει την προτεινόμενη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα , το οποίο θα απαιτούσε από τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ενώ ο προτεινόμενος νόμος Fashioning Accountability and Building Real Institutional Change (FABRIC) θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε σχεδόν 100.000 εργάτες ενδυμάτων στις ΗΠΑ.

Likewomangr Sustainable Fashion 1

Αντιμετώπιση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ενώ η μόδα συμβάλλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ίδια η κλιματική αλλαγή έχει επίσης αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας – από την ακραία ξηρασία στο Τέξας έως τις καταστροφικές πλημμύρες σε όλο το Πακιστάν. «Η βιομηχανία χρειάζεται οι εταιρείες να μεταμορφώσουν τον τρόπο που εργάζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού τους για να δημιουργήσουν συστήματα παραγωγής που είναι σε ισορροπία με τη φύση, διατηρώντας και ωφελώντας θετικά όχι μόνο τα οικοσυστήματα, αλλά τις κοινότητες και τα άτομα», λέει ο Gill, επικεφαλής στρατηγικής του Textile Exchange.

Μου αρέσουν τα ταξίδια και η μόδα. Στο μέλλον θα ήθελα να δουλέψω σε κάποιο οίκο μόδας, στο κομμάτι του marketing. Είμαι τελειομανής και μου αρέσουν οι αυθόρμητες αποφάσεις καθώς έτσι ζεις τις ωραιότερες περιπέτειες.  

RECENT

RELATED