Skip to main content
Likewomangr ligoures 12a6f1f5

7 λόγοι που σου εμφανίζονται οι λιγούρες μέσα στην η ημέρα!

Μία από τις ερωτήσεις που ακούν συχνά οι διαιτολόγοι είναι το γιατί βιώνουν κάποιοι τις λιγούρες και πως μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Όντως, οι λιγούρες μπορεί να αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία προσπάθεια διαχείρισης βάρους.

Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι εντελώς απείθαρχοι και φταίνε αυτοί γ αυτό.. Πάμε να δούμε τι πραγματικά ισχύει και για ποιο λόγο μπορεί να εμφανίζονται λιγούρες συχνά μέσα στη μέρα μας. Οι λόγοι για τους οποίους μια λιγούρα κάνει την εμφάνιση της μπορεί να είναι ψυχικοί, σωματικοί ή ένας συνδυασμός. Πάμε να τους δούμε μαζί.

  1. Έλλειψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή σου. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει το τσιμπολόγημα και συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού με διάρκεια. Φρόντισε λοιπόν οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης να πρωταγωνιστούν στα κυρίως γεύματα σου.
  2. Παράλειψη υδατανθράκων. Ίσως, ένας από τους κύριους λόγους που εμφανίζονται λιγούρες συνεχώς είναι γιατί αποφασίζεις να παραλείψεις τους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, πλούσιοι σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό σου, αλλά και για την υγεία του εντέρου σου.
  3. Διατροφικές ελλείψεις. Το ανθρώπινο σώμα έχει την ανάγκη μιας αρκετά μεγάλης ποσότητας βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Έχεις σκεφτεί πως το σώμα σου προσπαθεί να σε ενημερώσει σε περίπτωση έλλειψης ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού, με το να σου δείξει πως πεινάει;
  4. Έντονο στρες. Έχουμε μιλήσει εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο μας για τη συναισθηματική υπερφαγία και γιατί αυτή συμβαίνει. Οι έντονες λιγούρες που μπορεί να νιώθουμε μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη κάλυψης μιας συγκεκριμένης ανάγκης μας, την οποία προσπαθούμε να καπελώσουμε με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.
  5. Πλήξη/Βαρεμάρα. Σίγουρα έχεις νιώσει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα πλήξης κατά τη διάρκεια της μεγάλης καραντίνας, που διανύσαμε. Η βαρεμάρα που μπορεί να νιώθουμε ανά περιόδους μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώσουμε λιγούρα και απλά να καταναλώσουμε τροφές που δε τις χρειαζόμαστε, απλά επειδή δεν έχουμε τι να κάνουμε και θέλουμε κάπως να απασχολήσουμε τον εγκέφαλο μας.
  6. Έλλειψη ενέργειας. Είσαι σίγουρη πως τρως επαρκείς ποσότητες φαγητού μέσα στη μέρα σου; Μήπως προσπαθείς να μειώσεις μόνη σου την κατανάλωση φαγητού, ώστε να χάσεις βάρος και το παρακάνεις; Ίσως, τότε να μη νιώθεις απαραίτητα λιγούρα, αλλά έντονο και συχνό αίσθημα πείνας. Δε μπορείς να ξεγελάσεις εύκολα τον οργανισμό σου. Αυτό που θέλει, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το πάρει.
  7. Έλλειψη ύπνου. Η ανεπάρκεια ποιοτικού ύπνου οδηγεί σε αυξημένη όρεξη και επιθυμία για τρόφιμα, πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι. Μπορεί να τηρείς πιστά τους κανόνες υγιεινής διατροφής και να μη χάνεις συνεδρία με το γυμναστή σου, αλλά οι ορεξιογονες και ανορεξιογονες ορμονες να έχουν απορρυθμιστεί γιατί δεν κοιμάσαι καλά.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν τα κυριότερα αίτια εμφάνισης μιας λιγούρας και δεν είναι οι μόνοι. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις πως θες να φας κάτι συγκεκριμένο, μην καταδικάσεις τον εαυτό σου, αλλά προσπάθησε να δεις τι μπορεί να φταίει συζήτησε το με τον επαγγελματία που σε παρακολουθεί. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που δεν αναφέρθηκαν είναι πως μπορεί και να θέλουμε να φάμε κάτι συγκεκριμένο κάποιες στιγμές και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντιθέτως, είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό να καταναλώνεις τρόφιμα που αγαπάς με μέτρο κι ας είναι λιγότερο θρεπτικά.

Βρες την ισορροπία και αναγνώρισε τα σημάδια της βιολογικής και συναισθηματικής πείνας, ώστε να μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Και όχι, δεν είναι απαραίτητα όλα θέμα πειθαρχίας..

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου και στον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Για περισσοτέρες πληροφορίες θα μας βρείτε εδώ!

Η ομάδα του love your body

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED