Skip to main content
Likewomangr symvoules dontion 1 b7a6ae8a

9 «έξυπνες» συμβουλές για ένα υγιές & όμορφο στόμα τη νέα χρονιά

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των αποφάσεων για τον εαυτό μας. Πράγματα που έχουμε παραμελήσει να κάνουμε, τα ξεκινάμε μαζί με το ξεκίνημα του νέου έτους. Έτσι λοιπόν, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να σχεδιάσετε ένα νέο ετήσιο πλάνο φροντίδας των δοντιών σας και για να καθιερώσετε σωστές συνήθειες για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση των καθημερινών συνηθειών σας είτε για μια οδοντιατρική θεραπεία, πάντα υπάρχει ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο για να φροντίσουμε από την αρχή της χρονιάς την υγιεινή του στόματός μας όπως ακριβώς κάνουμε και για το σώμα μας. Αλλά θυμηθείτε! Φροντίστε οι αποφάσεις σας να εκφράζουν τα δικά σας «θέλω» και να περιέχουν μικρά και πραγματοποιήσιμα βήματα. Μόνο έτσι θα έχετε μεγάλες πιθανότητες να επιτύχετε  το στόχο σας.

Ας δούμε παρακάτω τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή με μερικές «έξυπνες» συμβουλές για τη φροντίδα των δοντιών σας.

#1 ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΟ ΒΟΥΡΤΣΑΚΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Το καθημερινό νήμα και το μεσοδόντιο βουρτσάκι βοηθά στην προστασία των ούλων. Η σταθερή αυτή καθημερινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας είναι ένας απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του στόματός σας και μια εύκολη μέθοδος για να ενισχύσετε στη φροντίδα των δοντιών σας. Χρησιμοποιήστε νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα υπολείμματα τροφών που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας,καθώς και μεσοδόντιο βουρτσάκι πριν κοιμηθείτε.

#2 ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ

Θέλετε να μάθετε τι να φάτε για γερά και υγιή δόντια; Το τι τρώτε και πώς το τρώτε μπορεί, όχι μόνο να επηρεάσει τη γενική υγεία σας, αλλά και την υγεία των δοντιών και των ούλων σας. Επικεντρωθείτε σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι, τυρί και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά για να σας βοηθήσουν να έχετε γερά δόντια και οστά. Για όσους δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, το γάλα σόγιας (ειδικά εμπλουτισμένο) ή τα φασόλια και οι φακές είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου. Ως μέρος των υγιεινών διατροφικών σας συνηθειών, θα πρέπει να θυμάστε να κρατάτε τη ζάχαρη μακριά. Η πλάκα και τα βακτήρια χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο σας. Είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας σε πολλές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές προσβολές και εμφράγματα.

#3 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Συνήθως κατά την περίοδο των διακοπών έχουμε όλοι καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από ότι συνήθως. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία ο Ιανουάριος να αποτελέσει το μήνα «αποτοξίνωσης» από το αλκοόλ. Η κατανάλωση του όχι μόνο συμβάλει στη φθορά των δοντιών αλλά μπορεί ακόμη και να επιταχύνει την εξέλιξή της. Η πλήρης διακοπή του αλκοόλ μπορεί να μην είναι η λύση για όλους, αλλά η μείωση σίγουρα θα ενισχύσει τα επίπεδα υγείας των δοντιών σας.

#4 ΚΑΝΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης όχι μόνο βοηθά τη σωματική υγεία σας, αλλά βελτιώνει ταυτόχρονα και τη στοματική σας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dentistry έδειξε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την περιοδοντική υγεία, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 54% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Η άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση των τοξινών που βρίσκονται στο σώμα σας καθώς και στη μείωση των C-αντιδρώντων πρωτεϊνών. Όλα αυτά είναι μέρος της φλεγμονώδους απόκρισης στο σώμα σας. Επιπλέον, όταν ασκείστε, είναι πιο πιθανό να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές, κάτι που φυσικά βελτιώνει τη στοματική και γενική υγεία σας. Κάντε λοιπόν ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη οδοντική υγεία βάζοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Likewomangr symvoules dontion

#5 ΒΟΥΡΤΣΙΣΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ακούγεται σαν προφανές, αλλά στατιστικά, ένας στους πέντε βουρτσίζει τα δόντια του μόνο μία φορά την ημέρα. Αυτό είναι ένα αρκετά ανησυχητικό στοιχείο για τους οδοντιάτρους. Αν θέλετε να έχετε υγιή δόντια, πρέπει να ξέρετε πώς να τα φροντίζετε. Η κατανόηση του γιατί το βούρτσισμα είναι σημαντικό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ουσιαστικά απομακρύνετε τα βακτήρια από το στόμα σας.Τα βακτήρια μετατρέπουν τα υπολείμματα τροφών και τα σάκχαρα σε οξέα, προκαλώντας κοιλότητες, απώλεια δοντιών και νόσο των ούλων. Επομένως βουρτσίζοντας τα δόντια μας πρωί και βράδυ απομακρύνουμε αποτελεσματικά την οδοντική πλάκα που δεν είναι παρά μια τεράστια μάζα βακτηρίων. Το βραδινό βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν υπάρχει αρκετό σάλιο να προστατέψει τα δόντια. Μην ξεχνάτε ότι ιδανικά πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες.

#6 ΒΟΥΡΤΣΙΣΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΣ

Η ανάπτυξη των μικροβίων αρχίζει όταν αυτά “παγιδεύονται” μαζί με υπολείμματα τροφών ανάμεσα στις τριχοειδείς θηλές και στις σχισμές της επιφάνειας της γλώσσας. Αν δεν απομακρύνονται τακτικά, ένα μικροβιακό επίχρισμα (όπως η οδοντική πλάκα) αρχίζει και δημιουργείται, με αποτέλεσμα την έντονη κακοσμία του στόματος, ακόμα και την αλλαγή στη γεύση μας.

Πως φροντίζουμε σωστά τη γλώσσα μας:

Χρησιμοποιούμε ξέστρο καθαρισμού γλώσσας.ή την κανονική μας οδοντόβουρτσα, την οποία έχουμε φροντίσει να βρέξουμε πριν ώστε να είναι μαλακή.

  • Μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας, αφήνουμε τον αφρό της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσα.

  • Τεντώνουμε προς τα έξω την γλώσσα μας.

  • Αρχίζουμε να βουρτσίζουμε με κινήσεις που πρέπει να έχουν κατεύθυνση από μέσα προς τα έξω χωρίς να ασκούμε υπερβολική πίεση.

  • Εστιάζουμε στο κέντρο της γλώσσας μας όπου συσσωρεύονται περισσότερα μικρόβια.

  • Τέλος, ξεπλένουμε το στόμα μας με άφθονο νερό.

Σε άτομα που έχουν ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία.Αν αντιμετωπιζετε παρόμοιο πρόβλημα, αποφύγετε να βουρτσίσετε πολύ πίσω την γλώσσα σας.

#7 ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟ

Εκτός από το να βοηθάτε την πνευματική σας συγκέντρωση και να καταπολεμάτε την κόπωση, το να παραμένετε ενυδατωμένοι ενισχύει επίσης τη στοματική σας υγιεινή. Όταν το στόμα σας στεγνώνει, δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να ξεπλυθούν και απομακρυνθούν επαρκώς τα βακτήρια από τα δόντια σας. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μολυσμένες κοιλότητες (τρύπες) και να προκληθεί κακή και αντιαισθητική αναπνοή.

#8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την καταστολή. Αυτό ισχύει και για την υγεία των δοντιών σας. Μεγάλο μέρος της πρόληψης είναι η τακτική σας επίσκεψη στον οδοντίατρό σας ο οποίος, πέρα από τον καθαρισμό των δοντιών σας και την εξέταση για πιθανές  επερχόμενες βλάβες που μπορούν να προληφθούν, θα σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα στοματικής φροντίδας, καθώς και την ενδεδειγμένη καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από τον τελευταίο οδοντιατρικό καθαρισμό σας, μην παραλείψετε να ορίσετε σύντομα την επόμενη επίσκεψή σας.

#9 ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΠΙΟ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα υγιή δόντια είναι το κύριο μέλημα όλων μας. Αλλά η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται. Και στην προκειμένη περίπτωση, τί πιο έξυπνο από το να έχετε σύμμαχό σας τον οδοντίατρό σας στη λεύκανση των δοντιών σας; Επιλέξτε την επαγγελματική λεύκανση που προσφέρει αληθινά αποτελέσματα. Στο ιατρείο μας, προσφέρουμε αποκλειστικά την premium λευκανση που ολοκληρώνεται σε 4 στάδια και προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα διότι:

  • Συνδυάζονται οι συνεδρίες στο ιατρείο με τη συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι

  • Χρησιμοποιούνται επαγγελματικά και υψηλής ποιότητας υλικά που παρέχουν ασφάλεια

  • Επιστρατεύονται δυο τεχνολογίες, το Led Plasma και το Laser για το βέλτιστο αποτέλεσμα

  • Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες επιθυμίες κάθε ασθενούς και έχει μεγάλη διάρκεια (έως 2 χρόνια)

ΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Μια από τις πιο συνηθισμένες ευχές μας για το νέο έτος είναι να μας φέρει πολλά χαμόγελα. Ας φροντίσουμε λοιπόν τα χαμόγελα αυτά να τα προσφέρουμε απλόχερα σε όλους όσους αγαπάμε με υγιή, γερά και λευκά δόντια. Καλή χρονιά σε όλους μας!

Διαβάστε όλα μου τα άρθρα εδώ!
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας.
Για περισσότερα ακολουθείστε με στα social facebook | instagram | www.ilovemydentist.gr 
I love my Dentist, Πραξιτέλους 123, 18532 Πειραιάς, τηλ: 6978556154
Likewomangr sofia katidou

Σοφία Κατίδου Οδοντίατρος

Είμαι η Σοφία Κατίδου και μετά από 16 χρόνια στο χώρο της οδοντιατρικής, αποφάσισα να δημιουργήσω μια διαδικτυακή παρέα όπου θα αναλύουμε ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία και την αισθητική του στόματος.

RELATED