Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F08%2Flikewomangr fanouropita sidagi

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου, σας έχουμε την πιο νόστιμη Φανουρόπιτα

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου, πάντα σας έχουμε συνταγή με την αγαπημένη μας Φανουρόπιτα.

Η νηστίσιμη πίτα – κέικ με μονό πάντα αριθμό υλικών (7 ή 9) προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, την φτιάχνουμε την παραμονή της γιορτής του, στις 26 Αυγούστου. Ακόμη και στις ημέρες μας, συνηθίζεται να την πηγαίνουν στην εκκλησία για να ευλογηθεί πριν μοιραστεί στους πιστούς. Παράλληλα έχει επικρατήσει να προσφέρεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου προκειμένου ο Άγιος να βοηθήσει στην εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.

Το ήξερες;

Μπορεί η φανουρόπιτα να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους συνανθρώπους και έτσι όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της δεν την βοήθηκε και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Φανουρόπιτα

Ανεξαρτήτου θρησκείας, η φανουρόπιτα είναι μια νόστιμη νηστίσιμη πίτα – κέικ χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά η οποία μοσχομυρίζει κανέλα και γαρύφαλο. Η συνταγή που ακολουθεί είναι οικογενειακή και πολύ εύκολη, χωρίς μίξερ και περιλαμβάνει 7 υλικά. Να σας πούμε ότια τα υλικά είναι 7 ή 9 καθώς με την ευχή και τη φανουρόπιτα παντρεύουνε τα ορθόδοξα μυστήρια με τις λαϊκές μας παραδόσεις. Εφτά μυστήρια της εκκλησίας, εφτά μέρες της δημιουργίας, εννιά τάγματα αγγέλων.
Δες παρακάτω το βίντεο μας και τα υλικά που θα χρειαστείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Likewoman.gr (@likewomangr)

Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 50 λεπτά έως 1 ώρα

8 άτομα

Υλικά

-1 φλιτζάνι. αραβοσιτέλαιο
-1 1/5 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζάνι νερό
-1 φλιτζάνι ζάχαρι λευκή ή καστανή
-1/5 κ.γλ. μαγειρική σόδα
-1 κ.σ. κανέλα
-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εμείς βάλαμε ολικής άλεσης)
-1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας μαύρης
-1/3 φλ. σταφίδες

Εκτέλεση

1| Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC και αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή πιρέξ.
2| Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
3| Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, και την σόδα και ανακατεύουμε πάλι.
4| Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό όσο χρειάζεται για να μην είναι πηχτή και κολάει.
5|Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί ρίχνουμε τις σταφίδες και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύομε το μείγμα για να πάνε παντού και ψήνουμε για 50 λεπτά – 1 ώρα.
6| Αποσύρουμε και αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη προαιρετικά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες μας τις συνταγές.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED