Δέκα Θέσεις Γιόγκα Για Να Χαλαρώσεις Το «Μυ Της Ψυχής»

Δέκα θέσεις γιόγκα για να χαλαρώσεις τον λαγονοψοΐτη, τον «Μυ της ψυχής», τον τετρακέφαλο και τον πίσω μοιραίο.

Ο λαγονοψοΐτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός μας και η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.
Ο μυς αυτός βρίσκεται στη λεκάνη και ενώνει τον κορμό με τα κάτω άκρα. Είναι υπεύθυνος για τη σωστή θέση της λεκάνης, για τη βάδιση και για ένα πολύ μεγάλο εύρος κινήσεων στο ανθρώπινο σώμα.
Επίσςη, ενώνεται με το διάφραγμα μέσω της περιτονίας και έτσι βρίσκεται διαρκώς σε άμεση επαφή με τη λειτουργία της αναπνοής.
Συγχρόνως, λόγω της ανατομικής θέσης και της δομής του ιστού, δέχεται και αποτυπώνει μηνύματα από το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
Επομένως, όταν είμαστε αγχωμένοι, σε μια κατάσταση διαρκούς έντασης με σφιγμένα νεύρα και καταπιεσμένα συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και σφιγμένους λαγονοψοίτες.
Η καθιστική ζωή συμβάλει στην επιπλέον σύσπαση του μυ. Όταν καθόμαστε πολλές ώρες σε μια καρέκλα ή όταν οδηγούμε πολύ, ουσιαστικά δε δίνουμε την ευκαιρία στο λαγονοψοϊτη να χαλαρώσει. Το αντίθετο μάλιστα, τον ωθούμε σε μια χρόνια σύσπαση με αποτέλεσμα ο μυς να κονταίνει.
Με τη βοήθεια της γιόγκα μπορούμε να δουλέψουμε αποθεραπευτικά.

Μπορούμε να βοηθήσουμε το λαγονοψοΐτη να μαλακώσει και να επανέλθει στο φυσικό του μήκος. Με μια σειρά από απλές θέσεις θα προσφέρουμε στο σώμα μας το απαραίτητο εύρος και όλη την ανακούφιση που χρειάζεται.

Επέλεξε κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που σου ταιριάζει και κάνε τις καθημερινά. Θα έχεις την ευκαιρία να αποτρέψεις το φαύλο κύκλο που δημιουργείται από τη σωματική και την ψυχική ενταση.ΙΗ σύσπαση στο μυ θα μαλακώσει, το σώμα θα αρχίσει να αποκτά ξανά σωστή στάση και έτσι θα αποφύγεις το χρόνιο πόνο.

1) Έλα σε θέση βατράχου,κράτησε τα γόνατα στην ίδια ευθεία με τις φτέρνες, προσπάθησε να ανοίξεις τα γόνατα μέχρι το σημείο που να νιώθεις την διάταση στους προσαγωγούς. Μείνε για πέντε αναπνοές ύστερα ένωσε τα δύο μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, κλείσε ελαφρά τα γόνατα και σπρώξε την λεκάνη προς τις φτέρνες, μείνε για άλλες πέντε βαθιές αναπνοές.

2) Twisted lizard Έλα στην όρθια θέση (Tadasana) Πάρε βαθιά εισπνοή, ανέβασε χέρια ψηλά στον ουρανό και στην εκπνοή φέρε τα χέρια προς τη γη πλησιάζοντας τον κορμό προς τους μηρούς (Utanasana) -Ακούμπησε τα χέρια στο έδαφος και στείλε πίσω το δεξί σου πόδι -Ακούμπησε το γόνατο στη γη και απλώσε το μετατάρσιο προς τα πίσω στο έδαφος Χαμήλωσε τη λεκάνη και κοιτάξε μακριά μπροστά.Στην επόμενη εισπνοή άσε το ένα χέρι στο μηρό και κάνε μια πλαγιά κάμψη προς την πλευρά του λυγισμενου ποδιού (μείνε πέντε αναπνοές) μετά κατέβασε το ένα χέρι στο έδαφος από την έξω πλευρά του ποδιού και με το άλλο χέρι φέρε την φτέρνα προς τον γλουτό. Στην εκπνοή στρίψε τον κορμό, κοιτάξε αριστερά. Μείνε στη θέση κοιτώντας προς τον αριστερό σου ώμο αναπνεύοντας ελεύθεραΚράτησε τους ώμους μαλακους και προς τα κάτω,Κράτησε τον κόκκυγα στραμμένο προς το έδαφος ενώ συνεχίζεις να αναπνέειςΜαλακώνε διαρκώς τη λεκάνη προς τη γη, ενώ το δεξί σου ισχίο μακραίνει προς τα πίσω και η μπροστά δεξιά πλευρά της λεκάνης διατείνεται όλο και περισσότερο. Μείνε για πέντε αναπνοές και επανέλαβε στην άλλη πλευρά.

3) Κράτησε την προηγούμενη θέση με το αριστερό πόδι μπροστά και το δεξί ισχίο να μακραίνει πίσω,Φέρε το αριστερό σου πέλμα έξω από το αριστερό χέρι και βάθυνε τη λεκάνη ακόμη περισσότερο,με την εισπνοή φέρε και τα δύο χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι, κάνοντας μια μικρή υπερέκταση στο πάνω μέρος της πλάτης, μείνε για πέντε αναπνοές και μετά τέντωσε το μπροστινό πόδι διώχνοντας την λεκάνη προς την φτέρνα με το μπροστινό πόδι flex και κάνε δίπλωση πάνω στο τεντωμένο πόδι, μείνε για πέντε αναπνοές και νιώσε την διάταση στον πίσω μοιραίο.

4) Έλα σε γονατιστή θέση, φέρε τα χέρια πίσω από τις φτέρνες με τα δάχτυλα να κοιτάνε προς τις φτέρνες ή στο πλάι, πάρε μια βαθιά εισπνοή και ανέβασε την λεκάνη ψηλά, κράτα για πέντε αναπνοές και με την εκπνοή κατέβα σιγά σιγά Φέρε μετά το ένα πόδι μπροστά πιάσε το τεντωμένο πόδι από την καμάρα ή την γάμπα και τράβηξε το πόδι προς τον θώρακα. Νιώσε την διάταση στον πίσω μοιραίο, αλλά και στον τετρακέφαλο του λυγισμένου ποδιού. Μείνε για πέντε αναπνοές και άλλαξε πόδι.

5) Περιστέρι.Χαμηλώσε τη λεκάνη και ακουμπήσε τους πήχεις στο έδαφος.Μακρύνε προς τα πίσω το αριστερό σου ισχίο χαμηλώνοντας τη λεκάνη όλο και περισσότερο. Αναπνέσε ελεύθερα και μαλακά γειώνοντας διαρκώς και τις δύο πλευρές της λεκάνης προς το έδαφος, μόλις νιώσεις άνετα ,πιάσε το πίσω πόδι φέρνοντας την φτέρνα στον γλουτό και ξάπλωσε μπροστά, μείνε για πέντε αναπνοές, έπειτα αν είσαι προχωρημένος , μπορείς να έρθεις σε ολόκληρο Περιστέρι φέρνοντας το κουντεπιε στην κλείδωση του χεριού και να πλέξεις τα χέρια.Μετά από 8-10 αναπνοές άλλαξε πόδι.

6) Ξεκίνησε ξαπλωμένη σε σε ύπτια Θέση. Ενώσε καλά τις ωμοπλάτες πίσω από την πλάτη και άφησε ελεύθερες τις κλείδες να ανοίξουν δεξιά και αριστερά. Μάζεψε ελαφρά το πηγούνι προς τα μέσα κολλησε τη μέση σου στο πάτωμα και πιέσε καλά και τις δύο πλευρές της λεκάνης στο έδαφος. Πάρε βαθιά εισπνοή και φέρε το δεξί γόνατο κοντά στο στήθος,εκπνέοντας συνέχισε να κρατάς τεντωμένο το αριστερό σου πόδι. Συνέχισε να αναπνέεις μαλακά κρατώντας και τις δύο πλευρές της λεκάνης στη γη. Όταν τελειώσεις άσε και τα δύο γόνατα να πέσουν προς την ίδια κατεύθυνση πρώτα προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά.

7) Έλα σε ύπτια θέση πιάσε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών ή την καμάρα ή τις γαμπες, πάρε μια βαθειά εισπνοή και με την εκπνοή τέντωσε τα πόδια δεξιά και αριστερά.Μεινε για πέντε με οχτώ αναπνοές.

8) Ξάπλωσε μπρούμυτα με το μέτωπο να ακουμπά στο στρώμα πιάσε τα πόδια από τα κουντεπιε και φέρε τις φτέρνες στους γλουτούς προσπαθώντας να σηκώσεις ελαφρά και τα γόνατα από το έδαφος, κράτα για πέντε αναπνοές και μετά έλα στην αρχική σου θέση.Πιασε τώρα τα πόδια από τους αστραγάλους πάρε μια βαθιά εισπνοή και κάνε τόξο με την σπονδυλική σου στήλη προσπαθώντας να διώξεις τις φτέρνες μακριά από τους γλουτούς. Μείνε 5 αναπνοές και μετά έλα στην θέση του παιδιού για να ξεκουράσεις την μέση σου.

9) Έλα στα γόνατα και άνοιξε το ένα πόδι στο πλάι τεντωμένο και το άλλο λυγισμένο, προσπάθησε να γλιστρήσεις τα πόδια μέχρι εκεί που να νιώθεις την διάταση στους προσαγωγούς. Ύστερα έλα σε γονατιστή θέση ρίξε το βάρος το μπροστινό πόδι πιέζοντας την λεκάνη προς τα κάτω και έλα σε ένα πλάγιο τέντωμα με το χέρι κοντά στο αυτί.Μεινε για πέντε αναπνοές και άλλαξε πόδι.

10) Διάταση τετρακέφαλου.Έλα σε όρθια θέση, πιάσε το κουντεπιέ, φέρε το ένα γόνατο δίπλα στο άλλο, κάνε οπίσθια κλήση στην λεκάνη και μετά τράβα έλαφρά το γόνατο προς τα πίσω.Μεινε σε αυτή την θέση για πέντε βαθιές αναπνοές.

Καλή εξάσκηση και ότι απορίες έχετε μπορούμε να δοκιμάσουμε παρέα 🙂

Νατάσα Φιλαΐτη, Pilates,Yoga, Bodybalance & Personal Trainer

Υπήρξα αθλήτρια ενόργανης και ακροβατικής γυμναστικής. Έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για το Fitness. Σπούδασα χορό, πιλάτες και γιόγκα, και η αγάπη μου έγινε και το επάγγελμά μου. Διδάσκω πάνω από 25 χρόνια με στόχο τη σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία των μαθητών μου. Μ’ αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου και πιστεύω ότι ένας δάσκαλος δεν παύει ποτέ να είναι μαθητής, γι’αυτό πάντα παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις στο χώρο.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue