Skip to main content
likewomangr diatrofi gonimotita 1 caec74fe

Διατροφή: 8 τρόποι να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες γονιμότητας

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία τάση υπογονιμότητας ιδίως στις δυτικές χώρες. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών κοινωνικών και βιολογικών αλλαγών, που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας, τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, την αλλαγή στη κοινωνική και προσωπική ζωή γυναικών και ανδρών – που τις περισσότερες φορές επιθυμούν να καθυστερήσουν μια εγκυμοσύνη ή είτε γιατί δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν- και πάει λέγοντας. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τη μείωση της ποιότητας της τροφής που λαμβάνουμε, τη δυτικοποίηση της διατροφής μας, τις περίφημες χημικές δίαιτες και τους ανορθόδοξους τρόπους απώλειας βάρους έχουν τροποποιήσει πολύ τη διατροφική συμπεριφορά μας, μειώνοντας κατά πολύ την πιθανότητα η διατροφή να αυξήσει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης:

 • Κάπνισμα → Μειώνει την κινητικότητα και την ποιότητα σπέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εξωμητρίων κυήσεων και αποβολών, ενώ έχει συσχετιστεί και με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ → Έχει συσχετιστεί με διατροφικές ανεπάρκειες, οι οποίες κατ επέκταση επηρεάζουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης.
 • Μειωμένο σωματικό βάρος & Διαταραχές στον έμμηνο κύκλο της γυναίκας: Συνήθως οι διαταραχές του κύκλου συνοδεύονται από μειωμένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα σωματικό λίπος. Οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται, σε περίπτωση αύξησης του σωματικού λίπους – και κατ επέκταση βάρους, καθώς καίριο ρόλο στη σύλληψη παίζει η ορμόνη λεπτίνη, που επηρεάζεται και επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα λίπους – ιδιαίτερα στις γυναίκες.
 • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) → Οι διαταραχές ωορρηξίας μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα σύλληψης στο ΣΠΩ. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από υπερινσουλιναιμία, η οποία μπορεί να βελτιωθεί με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ δε μπορούν να τεκνοποιήσουν. Ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες σύλληψης στις γυναίκες με ΣΠΩ.
 • Αυξημένο σωματικό βάρος → Οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης, σε περίπτωση απώλειας βάρους.
 • Περιβαλλοντικοί ρύποι
 • Άγχος
 • Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

likewomangr diatrofi gonimotita

photo unsplash

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες γονιμότητας, όπου με κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή της, η κάθε γυναίκα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

 1. Καταναλώστε λιπαρό ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μία διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά έχει συσχετιστεί με αύξηση της γονιμότητας στις γυναίκες.
 2. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο στην μαγείρεμα. Τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά του και τα αντιοξειδωτικά του (βιταμίνη Ε) φαίνεται πως συμβάλλουν στις αυξημένες πιθανότητες τεκνοποίησης.
 3. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων! Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και την προετοιμασία του γυναικείου σώματος για σύλληψη.
 4. Καταναλώστε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στην αγαπημένη σας μορφή. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτική πρωτείνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες, παράγοντες καίριους για αυξημένη πιθανότητα σύλληψης και υγιή εγκυμοσύνη.
 5. Το φυλλικό οξύ, όπως ήδη αναφέρθηκε, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που πρέπει να υπάρχει σε αφθονία και κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα όσπρια είναι σύμμαχος σου, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα καρύδια, τα φουντούκια και το ταχίνι. Κατανάλωσε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια πράσινων φυλλωδών λαχανικών τη μέρα.
 6. Οι δίαιτες αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτική πρωτεΐνη φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σύλληψης. Κατανάλωσε άφθονα όσπρια, προϊόντα σόγιας, προϊόντα ολικής, ξηρούς καρπούς, σπόρους και αμυλούχα λαχανικά.
 7. Επιπλέον, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται να υπερτερούν έναντι των διαιτών υψηλών σε τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και να ευνοούν τη γονιμότητα. Κατανάλωσε λοιπόν άφοβα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής και όσπρια.
 8. Κατανάλωσε με μέτρο γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) καθώς φαίνεται πως σχετίζονται επίσης με αυξημένες πιθανότητες σύλληψης.

Όπως καταλαβαίνεις, το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής παίρνει και πάλι τη σκυτάλη, καθώς όλα τα παραπάνω αφορούν συστάσεις του προτύπου αυτού. Μη ξεχνάς ότι καίρια θρεπτικά συστατικά αποτελούν η πρωτείνη, το φυλλικό οξύ, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη D και τα διάφορα αντιοξειδωτικά. Συμβουλέψου το γιατρό σου για εξατομικευμένη συμβουλευτική περί χορήγησης συμπληρώματος που κρίνει εκείνος απαραίτητο, καθώς και έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο που θα βελτιώσει τη διατροφή σου σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι της ζωής σου.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει.

Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

Πηγές αναφοράς

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες, 2014

Gaskins, A. J., & Chavarro, J. E. (2018). Diet and fertility: a review. American journal of obstetrics and gynecology, 218(4), 379-389.

Silvestris, E., Lovero, D., & Palmirotta, R. (2019). Nutrition and female fertility: an interdependent correlation. Frontiers in endocrinology, 346.

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED