Skip to main content
likewomangr PILATES YOGA c7ad921d

Pilates ή Yoga: Ποια προπόνηση είναι τελικά καλύτερη;

Στον κόσμο των προπονήσεων χαμηλής έντασης που εγκρίνονται από τα κορίτσια, υπάρχουν δύο μορφές άσκησης που κυριαρχούν: η yoga και το pilates.

Αν και παρόμοια ως προς τα αποτελέσματα (δυνατότερος πυρήνας, δυνατοί μύες, κ.λπ.), είναι πολύ διαφορετικά στην πράξη. Πώς λοιπόν επιλέγει κανείς ποιο από τα δύο θα ακολουθήσει.

Ποια προπόνηση είναι καλύτερη για εσάς και τις ανάγκες σας εξαρτάται από μερικούς διαφορετικούς παράγοντες. Επομένως, εάν συζητάτε εάν πρέπει να είστε σε downward dog πέντε ημέρες την εβδομάδα ή να επενδύσετε σε ένα πακέτο μαθημάτων pilates, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates, είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής έντασης που επικεντρώνεται στη δύναμη του πυρήνα. Αυτό γίνεται με διαφορετικές κινήσεις σε ένα ματ ή στο reformer.
Όπως λένε οι ειδικοί, οι ασκήσεις Pilates αφορούν αργές και ελεγχόμενες μικρές κινήσεις για να τονώσουν το σώμα. «Έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι μια μορφή άσκησης οικοδόμησης δύναμης χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας ως αντίσταση. Αυτό βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών και επίσης στην αποκατάσταση χρόνιων τραυματισμών. Το γεγονός ότι είναι χαμηλής έντασης σημαίνει ότι είναι εξαιρετικό για τις αρθρώσεις».

Ενώ το Pilates μπορεί να γίνει και στο σπίτι ένας εκπαιδευτής είναι σημαντικός για να διασφαλίσει ότι κάνετε τις ασκήσεις σωστά. Επιπλέον, η σωστή φόρμα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα και βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Οι ασκήσεις είναι ρυθμιζόμενες για να ταιριάζουν σε μια σειρά σωματικών αναγκών και δυνατοτήτων, όσοι έχουν πόνο στην πλάτη και τραυματισμούς που σχετίζονται με τον πυρήνα θα πρέπει να αναζητήσουν μια τροποποιημένη προσέγγιση με τη βοήθεια επαγγελματία. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συνέπεια, κα μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αναπτυχθεί πραγματικά η ενδυνάμωση του πυρήνα. Η αργή και σταθερή άσκηση είναι το κλειδί για την πρόοδό σας.

Τι είναι η γιόγκα;

Προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj, που σημαίνει «ζυγώνω» ή «ενώνω», η γιόγκα είναι μια πρακτική που «συνδέει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας με τον ατομικό μας εαυτό και την παγκόσμια συνείδηση», λένε οι ειδικοί στη γιόγκα και στην ευεξία.

Η αρχαία πνευματική πρακτική, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ινδία, στοχεύει τελικά να επιτύχει την αυτοανακάλυψη και την απελευθέρωση μέσω κινήσεων, διαλογισμού και τεχνικών αναπνοής. Η γιόγκα έχει εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων για να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρακτικές.

Hatha Yoga : εστιάζει στην αναπνοή, τις βασικές στάσεις και τη χαλάρωση
Vinyasa Yoga : συνδέει την αναπνοή με τις δυναμικές κινήσεις
Ashtanga Yoga : ένα σωματικά απαιτητικό στιλ γιόγκα που ακολουθεί μια σειρά από στάσεις
Iyengar Yoga : δίνει έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση με τη χρήση σκηνικών
Bikram Yoga : επίσης γνωστή ως hot yoga, ασκείται σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο και ακολουθεί μια σειρά από στάσεις
Κουνταλίνι Γιόγκα : επικεντρώνεται στα τσάκρα και στην απελευθέρωση ενέργειας στο σώμα
Επανορθωτική Γιόγκα : υποστηρίζει το σώμα σε ήπιες στάσεις ξεκούρασης και στη χρήση σκηνικών
Γιν Γιόγκα : τεντώνει τους συνδετικούς ιστούς κρατώντας στάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Με τον διαλογισμό και τις πρακτικές αναπνοής που ενσωματώνονται σε όλες τις συνεδρίες, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος και να σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα . Ορισμένες στάσεις, προσθέτει, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να οδηγήσουν σε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα συνολικά. «Η πρακτική της γιόγκα επιβραδύνει τον ρυθμό της ζωής και σε κάνει να κατανοήσεις πραγματικά τον εαυτό σου».

Η γιόγκα θεωρείται γενικά ασφαλής, αρκεί να εξασκηθείτε με εκπαιδευμένο δάσκαλο γιόγκα ή επαγγελματία. Όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις, έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις, είναι έγκυες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουν τις πρακτικές τους για να αποφύγουν τραυματισμούς.

Οι διαφορές

Η κύρια διαφορά μεταξύ Pilates και Yoga είναι οι κινήσεις. H γιόγκα τείνει να είναι μια προπόνηση με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με το Pilates, που Yoga εριλαμβάνει το να κρατάς ορισμένες στάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το Pilates κινείται με ταχύτερο ρυθμό και επικεντρώνεται στην επανάληψη των ασκήσεων χαμηλής πρόσκρουσης για να δουλέψει τους μύες του πυρήνα σας. Η εστίαση στη σύνδεση νου-σώματος διαφέρει επίσης, με τη γιόγκα να ενσωματώνει διαλογισμό και πνευματικότητα για να βοηθήσει την ψυχική σας ευεξία.

Ενώ και οι δύο ασκήσεις δύσκολες από μόνες τους, μπορεί να είναι ευκολότερο για τους αρχάριους να ξεκινήσουν τη Yoga, καθώς το Pilates εστιάζει τόσο πολύ στην οικοδόμηση της δύναμης του πυρήνα. Επειδή το Pilates μπορεί να είναι πιο δραστήριο από τη Yoga, μπορεί να δείτε αποτελέσματα πιο γρήγορα, αλλά ανεξάρτητα από το ποιο θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε, θα πρέπει να είστε συνεπείς για τουλάχιστον τρεις μήνες για να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη.

Ποιό είναι καλύτερο;

Η σύντομη απάντηση είναι: Αυτό που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς εξαρτάται. Ανεξάρτητα από τη μορφή άσκησης που θα επιλέξετε, η συνέπεια είναι το κλειδί. Διαλέξτε όποιο σας παρέχει τον εκπαιδευτή, τον δάσκαλο ή τον προπονητή, που σας εμπνέει να επιστρέφετε με συνέπεια για περισσότερα. Στο τέλος, η παραμονή στην προπόνηση μακροπρόθεσμα θα σας δώσει τα καλύτερα οφέλη».

cover photo freepik

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED