Skip to main content
likewomangr ygihni diatrofi xamilo kostos 1 a535d2a8

Υγιεινή διατροφή με χαμηλό budget: Μύθος ή ρεαλιστική επιλογή;

Τα περισσότερα από τα σημερινά διατροφικά trends, όπως διαμορφώνονται κυρίως στις διαδικτυακές πλατφόρμες είναι αλήθεια πως συχνά δεν αποτελούν και τις πιο budget λύσεις.

Χρειάζεται όμως στα αλήθεια να ξοδέψουμε μια περιουσία για να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή ή μήπως είναι καιρός να καταρρίψουμε αυτό το μύθο;

1| Η υγιεινή διατροφή δεν ταυτίζεται με την κατανάλωση οργανικών / βιολογικών τροφίμων!

Οι οργανικές τροφές σχεδόν κατά κανόνα αποτελούν την ακριβή επιλογή, ωστόσο η έρευνα έχει αποδείξει ότι τις περισσότερες φορές η συμβατική εναλλακτική δεν υστερεί σε θρεπτική αξία, γεύση ή ασφάλεια. Αν τώρα θέλετε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα στο ελάχιστο, τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά, που έχει περισσότερο νόημα να αγοράζετε βιολογικά είναι τα ακόλουθα δώδεκα : οι φράουλες, το σπανάκι, το κέιλ, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, οι πιπεριές, το σέλερυ και οι ντομάτες.

2| Η υγιεινή διατροφή στηρίζεται σε χορτοφαγικές επιλογές, που αποτελούν budget λύση!

Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες στηρίζονται στην κατανάλωση του κρέατος πολύ περισσότερο απ’ ότι συστήνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής. Επίσης, το κρέας σαν πρώτη ύλη είναι γενικά πιο ακριβό από τις χορτοφαγικές εναλλακτικές που υπάρχουν όπως τα όσπρια, το τόφου και τα υποκατάστατα κρέατος. Επομένως, η προσπάθεια αντικατάστασης ορισμένων πιάτων με κρέας με επιλογές για χορτοφάγους ή απλά η μείωση της ποσότητάς του και η αντικατάσταση με περισσότερα λαχανικά, όσπρια ή δημητριακά ολικής άλεσης έχει διπλό όφελος. Αφενός μειώνονται τα κορεσμένα λιπαρά και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε ενώ ενισχύουμε την πρόσληψη των θαυματουργών φυτικών ινών, αφετέρου μακροπρόθεσμα είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

likewomangr ygihni diatrofi xamilo kostos 1 1

3| Σε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχει θέση για τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα σε κονσέρβα που πάλι αποτελούν την οικονομική επιλογή!

Από τους πιο κοινούς τύπους οικιακών απορριμμάτων τροφίμων είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Επομένως, η εναλλαγή σε κονσερβοποιημένα/κατεψυγμένα τρόφιμα, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι ένας καλός τρόπος αποφυγής της σπατάλης και ταυτόχρονα εξοικονόμησης χρημάτων, αφού η τιμή τους είναι μάλλον χαμηλότερη από τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα. Ακόμη, αντίθετα με την κοινή αντίληψη που επικρατεί συχνά είναι το ίδιο ή ακόμη και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα καθώς τα θρεπτικά συστατικά ‘’κλειδώνονται’’ και είναι λιγότερο πιθανό να ‘’χαθούν’’ κατά την αποθήκευση/ μεταφορά. Αλλά και στην κατηγορία των οσπρίων και των ψαριών, οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα φιλέτα αντίστοιχα αποτελούν οικονομικότερες λύσεις και εξίσου θρεπτικές επιλογές.

4| Σε μια υγιεινή διατροφή, τρώμε ενσυνείδητα μέχρι το σημείο κορεσμού, ελέγχοντας έτσι τις μερίδες που καταναλώνουμε!

Η ισορροπημένη διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα των τροφών που βάζουμε στον οργανισμό μας, αλλά και με την ποσότητα. Μαθαίνοντας να τρώμε ενσυνείδητα, μέχρι το λεπτό αυτό σημείο που θα νιώσουμε χορτάτοι, έμμεσα αποφεύγουμε και τη σπατάλη τροφίμων. Θα μας βοηθήσει να εκπαιδευτούμε και στην ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, καθώς πολλές υποδεικνύουν πόσες μερίδες περιέχει το προϊόν ή σε ποιο βάρος φαγητού αντιστοιχεί η μία μερίδα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο δρόμος να εξοικονομήσουμε χρήματα στο κομμάτι της διατροφής χωρίς να κάνουμε στροφή σε γρήγορες ανθυγιεινές επιλογές περνάει μέσα από τη μείωση της σπατάλης. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε τρόφιμα που δε χρειαζόμαστε, προετοιμάζουμε τη λίστα με τα εβδομαδιαία μας ψώνια έχοντας κατά νου τα γεύματα της εβδομάδας, αποθηκεύουμε το περίσσευμα του φαγητού μας στο ψυγείο/κατάψυξη για γεύμα επόμενης ημέρας, αγοράζουμε βασικά τρόφιμα που δε λήγουν εύκολα όπως ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά χύμα/ σε μεγάλες ποσότητες καθώς μακροπρόθεσμα είναι η πιο οικονομική επιλογή. Όσο πιο οργανωμένα είναι τα ψώνια της εβδομάδας και τα εβδομαδιαία μας γεύματα, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κατανάλωση γευμάτων έξω από το σπίτι ή να παραγγείλουμε απ’έξω, κάτι που σπάνια είναι πιο φθηνή επιλογή από το να προετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό μας με δικές μας πρώτες ύλες.

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει.

Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED