Skip to main content
likewomangr eidh gymnastikis 4 779af9e3

Είδη γυμναστικής που αξίζουν μια ευκαιρία να τα δοκιμάσεις

author likewoman

17 Μάι 2023

Αν θέλεις να γίνεις και να παραμείνεις fit, μπορείς να το καταφέρεις με διάφορα είδη γυμναστικής, είτε πρόκειται για αερόβια, είτε για προπόνηση με βάρη. Έχεις όμως νιώσει ποτέ την ανάγκη να δοκιμάσεις κάτι πέρα από τα συνηθισμένα; Ένα είδος γυμναστικής, το οποίο να μην έχεις βάλει στη ρουτίνα σου μέχρι τώρα;

Αν ναι, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σου μερικά είδη γυμναστικής, τα οποία ίσως δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα να δοκιμάσεις. Ας τα δούμε!

Καλισθενική (Calisthenics)

Αν έχεις βαρεθεί να γυμνάζεσαι με βαράκια, λάστιχα και ένα σωρό διαφορετικά αξεσουάρ, τότε η καλλισθενική προπόνηση ίσως είναι το κατάλληλο είδος γυμναστικής για σένα. Όμως τί είναι το calisthenics ή καλισθενική;

Η καλισθενική είναι ένα είδος γυμναστικής, το οποίο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις κάλλος που σημαίνει ομορφιά και σθένος που σημαίνει δύναμη. Στόχος της καλισθενικής δεν είναι μόνο το ‘χτίσιμο’ ενός δυνατού και ωραίου σώματος, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για ένα είδος γυμναστικής και για μία φιλοσοφία.

likewomangr eidh gymnastikis

Το calisthenics είναι ένα είδος λειτουργικής προπόνησης (functional training), κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιείται μόνο το βάρος του σώματος του ασκούμενου. Μέσα από τις διάφορες ασκήσεις που εκτελούνται (ισομετρικές ασκήσεις, ασκήσεις ευλυγισίας, κ.α) γίνεται ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος. Σκοπός είναι η ενδυνάμωση από μέσα προς τα έξω!

Crossfit

Το crossfit έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και πολύ καιρό, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή fitness trends. Οπότε, σίγουρα θα το έχεις ακούσει, ειδικά αν ασχολείσαι με τη γυμναστική.

Είναι ένα πρόγραμμα έντονης γυμναστικής, το οποίο επικεντρώνεται στη συνολική ενδυνάμωση του σώματος, μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που γυμνάζουν τους μύες συνολικά, και όχι μεμονωμένα. Αυτό είναι που το κάνει μία τόσο αποτελεσματική μορφή προπόνησης! Ακόμη, το γεγονός ότι πρόκειται για μια έντονη άσκηση, σημαίνει ότι ακόμα και με προπονήσεις σύντομης διάρκειας, οι οποίες γίνονται τακτικά, μπορείς να δεις άμεσα αποτελέσματα.

likewomangr eidh gymnastikis

Τέλος, το crossfit βελτιώνει το σώμα εσωτερικά σε πολλά επίπεδα, πέρα από το εμφανισιακό, βελτιώνοντας την αντοχή, τη δύναμη, την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, αλλά και την ισορροπία. Συνεπώς, είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν συνολικά το σώμα τους, το μεταβολισμό τους, και τη δύναμή τους.

Pilates reformer

Το pilates reformer είναι η προπόνηση pilates, η οποία γίνεται με τη χρήση του μηχανήματος reformer. Το reformer είναι ένα πολυόργανο που επιτρέπει την εκτέλεση ασκήσεων για όλο το σώμα, με την επίβλεψη πάντα ενός έμπειρου εκπαιδευτή.

Τα τελευταία χρόνια, το pilates reformer έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες, χάρη στο γεγονός ότι γυμνάζει αποτελεσματικά όλα τα μέρη του σώματος, και ειδικά τη μέση και την πλάτη. Για το λόγο αυτό αποτελεί και ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν την πρόληψη και την αποκατάσταση τραυματισμών.

likewomangr eidh gymnastikis pilates

Άλλο ένα πλεονέκτημα του pilates reformer είναι ότι βελτιώνει τη στάση του σώματος, αφού επικεντρώνεται στη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή εποχή, στην οποία οι περισσότερες από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε τη μέση, την πλάτη και τον αυχένα μας. Τέλος, αποτελεί ιδανική επιλογή άσκησης για τις εγκυμονούσες, αλλά και για όσες έχουν μόλις γεννήσει, αφού είναι ήπια και δεν καταπονεί το σώμα.

SUP (Stand Up Paddle Boarding)

Έχεις δει στην παραλία ανθρώπους να κάνουν κουπί όρθιοι πάνω στη σανίδα τους και αναρωτιέσαι τί είδους γυμναστική είναι αυτή; Πρόκειται για το SUP (Stand Up Paddle Boarding), ένα σπορ που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές χρόνο με το χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Είναι, στην ουσία, όρθια κωπηλασία πάνω σε σανίδα, η οποία έχει πολλά οφέλη, τόσο για την υγεία, όσο και για το σώμα σου.

likewomangr eidh gymnastikis 1

Αρχικά, γυμνάζει αποτελεσματικά όλους τους μύες του σώματος, αφού χρειάζεται συνολική ενεργοποίησή τους για να σταθείς πάνω στη σανίδα, αλλά και για να κρατήσεις την ισορροπία σου. Επιπλέον, βοηθά σημαντικά και στη βελτίωση της στάσης του σώματος, η οποία επηρεάζεται πολύ από την καθιστική ζωή και τη χρήση υπολογιστή και κινητού.

Αυτό που κάνει το SUP δημοφιλές δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης, αλλά και το ότι είναι μια εμπειρία. Ο ήλιος, η θάλασσα και η φύση σε κάνουν σχεδόν να ξεχνάς ότι γυμνάζεσαι και να απολαμβάνεις απλά τη στιγμή!

Εσύ ποιό είδος άσκησης θα επιλέξεις να δοκιμάσεις φέτος; Όποιο κι αν διαλέξεις, τόλμησε να κάνεις κάτι καινούργιο που θα σε βγάλει από τα συνηθισμένα!

RECENT

RELATED